Design

Moooi – design de dragul designului

scris pe 14 Aug 2012 de Dragoș Aliciu 9597 vizualizări
Design - Moooi

Designul industrial olandez e complet diferit de al celorlalte popoare europene. Sunt simpli în exprimare, amuzanți și combină influențe pe care italienii nu le-ar vedea, iar germanii le-ar disprețui. Iar dacă vreți să înțelegeți cum gândește Olanda în materie de design, experimentați Moooi.

Mi-am propus să creez genul de lucruri pe care să alergi să le salvezi dintr-o casă în flăcări“, spune Marcel Wanders într-un interviu acordat revistei How to spend it. Probabil că nu există o descriere mai succintă a carierei designerului olandez și, prin extensie, nici a mărcii Moooi, pe care a fondat-o la începutul anilor 2000.

Wanders este unul dintre cei mai cunoscuți designeri ai valului olandez de design. Un creativ extravagant ajuns atât de celebru încât mărci de mobilier cu un stil de design diametral opus l-au invitat să-și pună amprenta fistichie în propriile colecții. Cu doi „o“, mooi înseamnă „frumos“ în olandeză. Încă un „o“ și numele devine brandul asupra căruia Marcel Wanders și-a pus cel mai mult amprenta. Fiecare obsesie a stilului său, de la macrame-uri complicate la mobilierul „Alice in wonderland“ se regăsește în colecțiile Moooi, dar nu numai atât. Colaborările cu Edland Man, Erwin Olaf nu s-au îndepărtat nici un moment de la stilul ieșit din comun al brandului.

Iar rezultatul, la 11 ani de la fondare este unul cât se poate de bun. Recent, cei doi fondatori au reobținut majoritatea în cadrul companiei răscumpărând acțiunile de la Giorgio Busnelli, președintele B&B Italia, unul dintre cei mai mari producători de mobilier la nivel mondial. Cu sau fără ajutor compania s-a extins enorm în ultimii ani, deschizând o galerie și showroom-uri în câteva din principalele orașe consumatoare de design ale lumii: Amsterdam, Londra, New York, Antwerp și Milano. În același timp, logica firmei nu s-a schimbat aproape deloc, rămănând la fel de simplă: Dacă nici măcar funcționalitatea nu influențează forma, de ce ar face-o altcineva?

3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului