Design

Mobilier pentru oamenii muncii – Herman Miller

scris pe 10 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 10812 vizualizări
Design - Herman miller

E oarecum ironic că firma care a inventat nișa de lucru, celebrul „cubicle“ din birourile americane, e acum cel mai apreciat producător de mobilier pentru locul de muncă. Succesul companiei Herman Miller se verifică prin vânzări record, includerea în clasamentul celor mai admirate companii din lume, dar mai ales prin designurile care pun în centru sănătatea și confortul angajatului.

În colecția permanentă a Muzeului de artă modernă din New York există un scaun de birou devenit parte a peisajului tipic „corporatist“ american. Creație a mărcii Herman Miller, Aeron nu este doar un design frumos ci și un mod eficient, spune producătorul, de a păstra o postură corectă pe parcursul celor opt (sau mai multe) ore de lucru.

Ideea de scaun-hamac a lui Aeron, complet adaptabil pentru suport lombar și sacral, nu este unică în istoria recentă a producătorului Herman Miller. Considerată una dintre primele 100 de companii la care ți-ai dori să lucrezi, parte a listei Fortune Most Admired și printre cele mai inovatoare mărci din lume în anul 2010, Herman Miller și-a făcut un obicei din a trata producția mobilierului de birou la fel de prietenos ca pe cea asociată pieselor de mobilă casnice.

Succesul mărcii care până în decada a treia a secolului XX se ocupa de mobilier pentru dormitor, a venit în jurul anilor ’60. Clădirile înalte new yorkeze, inventarea ideii de „corporate job“, angajații la costum ai companiilor americane și nevoia de eficiență maximă au împins spre imaginarea „cubicle-ului“. Preferatul directorilor, peretele modular din jurul birourilor elimina distracțiile și permitea creșterea numărului de indivizi din același spațiu, nivela angajații, oferindu-le în schimb intimitate și posibilitatea de a-și personaliza suplimentar locul de muncă.


Succesori ai cubicle-ului există și azi în oferta Herman Miller, fără dubiu cu un design mult mai prietenos și mai atent studiat decât în trecut. Li se adaugă forme și modele copiate intensiv de-a lungul timpului. Scaunele Setu sunt expresia prezentului companiei, în timp ce fotoliul Eames este vedeta nedisputată a trecutului. Formele simple sunt întoteauna dublate de studii aprofundate de ergonomie și durabilitate, dar și de ideea de a fabrica produse reciclabile în proporție de 98%.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului