Design

Lumina ca element de design – Oranjeriile Amdega

scris pe 27 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 9026 vizualizări
feat oranjerie

Englezii și în general popoarele din nordul Europei au o întreagă tradiție în construcția serelor. Folosite inițial pentru conservarea plantelor exotice din colecțiile nobililor, oranjeriile au devenit în ultimii 50 de ani camere de relaxare. Avantajul indiscutabil: lumina naturală!

Trecerea oranjeriilor de la statutul de clădire cu scop pur științific la loc de relaxare a a avut nevoie de 600 de ani pentru a deveni cu adevărat o modă. Primele sere erau construite pentru a adăposti plante și arbori exotici în grădinile nobililor sau foloseau ca loc de cercetare pentru diferiți botaniști împrăștiați în special în jumătatea nordică a Europei. Secolul al XIX-lea prezenta varianta lor evoluată, considerabil mai mare decât clădirile din trecut și cu siguranță mai prietenoase din punctul de vedere al condițiilor dinăuntru.

În perioada victoriană serele erau echivalentul zgârie-norilor americani, ultima modă a arhitecturii și o dovadă a începutului revoluției industriale. Ușor de intuit, construcția alcătuită din oțel și sticlă reprezenta o provocare tehnică pentru arhitecți, dar și pentru cei care aveau misiunea de a o constui.Dintre toți, britanicii erau nu doar cei mai pasionați de astfel de construcții, dar și cei mai pricepuți în ridicarea lor. Figurile aristocrate dădeau la o parte plantele pentru a face loc invitaților la serate cu pretenții în timp ce în clădiri publice înalte se țineau expoziții de prezentare a cuceririlor imperiului colonial și invențiilor considerate moderne la începutul anilor 1900.

Venirea celui de-al doilea Război Mondial oprea creșterea în popularitate a construcțiilor cu acoperiș transparent, dar moda revenea în anii ’70. Perioada de glorie, cea victoriană, era folosită ca inspirație pentru noile oranjerii, folosite acum în grădina unor locuințe absolut obișnuite.

Avantajele sunt considerabile. O seră este prin definiție un spațiu care folosește multă sticlă transparentă. Poate fi construită ca anexă a casei sau o încăpere separată, folosită pentru retragere sau evenimente speciale. Firmele britanice care se ocupă de astfel de construcții sunt la fel de răspândite ca cele care construiesc locuințe. Amdega, de exemplu, se mândrește că este una dintre cele mai vechi în domeniu, cu 137 de ani de experiență. Se ocupă de servicii la comandă, adaptând camera la stilul și spațiul casei, oferă consultanță și își creionează proiectele fie în stilul clasic, victorian, fie după linii moderne. „Conservatoarele“ pot adăposti piscine sau mici sere, sunt folosite ca spațiu de luat masa sau o cameră de lectură excelentă. Limitele de dimensiune sau design sunt poziționate destul de sus astfel încât clientul are libertatea maximă în a-și alege exact ce-i trebuie.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului