Design

Londra inaugurează un nou bazin pentru Olimpiada din 2012

scris pe 17 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 11509 vizualizări
bazin feat

Capitala Angliei se pregătește cu stil pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vară din 2012. Echipa de arhitecți condusă de Zaha Hadid semnează designul celei mai recente inaugurări – London Aquatics centre, clădirea care va găzdui anul viitor mare parte dintre competițiile acvatice, de la polo la înot sincron.

Atunci când designul unei clădiri e foarte asemănător cu un material textil în bătaia vântului, șansele ca mintea creatoare din spatele proiectului să fie arhitecta Zaha Hadid sunt destul de mari. Formele curgătoare, materialele unduitoare, unghiurile imposibile se repetă cu aproape fiecare lucrare, de la poduri complicate la sedii ale unor companii importante. Hadid a fost prima femeie care a câștigat vreodată premiul american Pritzker, o recunoaștere a meritelor unui arhitect supranumită și „Nobelul arhitecturii“ și considerată adesea cea mai înaltă distincție la care poate spera un profesionist din domeniu. A fost trecută pe lista celor mai influente 100 de femei din toată lumea de revista Forbes și în top 100 gânditori ai anului 2010 de către publicația TIME.

În lumea sportului doamna Hadid a schițat și trambulina de sărituri cu schiurile din Innsbruck, Austria. Dar lucrarea pentru ediția 2012 a JO din Londra este cu mult mai impresionantă. Aquatics Centre este o clădire proiectată să găzduiască peste 17.500 de spectatori la probele acvatice ale Olimpiadei. Cu atât mai impresionant, după terminarea competiției, capacitatea va scădea dramatic, lăsând loc unor piscine suplimentare pentru uzul comunității.


Forma fluidă a acoperișului e vizibilă în exterior, dar și în interior unde acesta se unduiește deasupra spectatorilor asemeni unui val. Cu o dimensiune de 160 x 90m structura fluidă cântărește 3.000 de tone susținute de trei coloane din beton. Acolo unde a fost posibilă, luminarea se face natural prin intermediul unor decupaje din tavan. Clădirea este impresionantă și reprezintă una dintre șansele arhitectului irakian de a demonstra că nu se ocupă doar de proiectarea unor construcții futuristice, fără mari aplicații practice.

Zaha Hadid s-a născut în Bagdad, Irak în 1950 și chiar dacă a obținut o diplomă în matematică din partea Universității americane din Beirut a fost sfătuită să se reorienteze către arhitectură. Din 1980, după ani petrecuți în compania unor arhitecți importanți și-a deschis propriul birou în Londra. De atunci numele ei a căpătat greutate peste tot în lume, din America (Centrul Rosenthal pentru artă contemportană) în Europa (Centrul de științe Phaeno – Germania, remodelarea pieței Eleftheria – Cipru) sau Asia (Centrul cultural Heydar Aliyev din Azerbadjan – aflat încă în construcție).

Citiți și alte articole similare:

Lectură sub cerul liber – Biblioteca Manseuto, University of Chicago

Concept: Noul delfinariu din Constanța

Confruntarea recordurilor – Kingdom Tower, clădirea mai înaltă decât Burj Khalifa

Autor: Dragoș Aliciu Foto: Hufton+Crow Photography

2 comentarii

 • necesarul nume pe 17 Aug 2011

  Comentariul meu necesar:
  Forme frumoase, fluide si simple, parca luate din natura, de exemplu forma de frunza.
  PS: vederea de pe trambulina este exceptionala.

  Reply
 • danarad pe 17 Aug 2011

  arta! [editat de StyleReport.ro]

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului