Design

Lectură sub cerul liber – Biblioteca Manseuto, University of Chicago

scris pe 23 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 15500 vizualizări
biblio main

În campusul Universității din Chicago s-a deschis recent una dintre cele mai fascinante biblioteci din lume. Dincolo de domul care acoperă mare parte din spațiul de 750 mp, clădirea folosește și un sistem complet automatizat de livrare a cărților către cititori.

Avantajele luminii naturale pentru citit nu au fost egalate până acum de nicio sursă artificială. De aceea, pe cât posibil, majoritatea bibliotecilor publice beneficiază de luminatoare generoase. Chiar și așa, soluția de design pentru spațiul de citit al Universității din Chicago este uluitoare ca realizare. Întregul acoperiș al clădirii, o construcție în forma unui ou, a fost proiectat și ridicat pe o structură metalică, din sticlă.

Suprafața vitrată a fost construită dintr-un material special, o sticlă ce respinge 73% din căldură și permite pătrunderea a doar 50% din lumina vizibilă a Soarelui. Tehnologia „Low E“ – o sticlă prevăzută cu o matrice foarte fină de puncte ceramice – asigură astfel că temperatura din interiorul domului nu va depăși valori normale și că cititorii nu-și vor obosi ochii cu mai multă lumină decât este necesar. Interesant este că design-ul extrem de prietenos al încăperii pentru citit a fost amplasat chiar lângă vechea bibliotecă a campusului, Regenstein Library, o construcție de inspirație brutalistă, curent arhitectural despre care am mai scris. Acum un centru pentru colecții speciale de carte, Regenstein Library este unită de noul amplasament cu ajutorul unui tunel suprateran.

Pe cât de spectaculoasă este partea vizibilă a bibliotecii, subsolul clădirii este cel puțin la fel de impresionant. „Joe and Rika Mansueto Library“ este ridicată asemeni unui aisberg, cu o mare parte ascunsă sub pământ. În timp ce instutuții de învățământ și studenți deopotrivă optează pentru varianta digitală a cărților, depozitul ascuns adăpostește 3,8 milioane de volume ținute în cele mai bune condiții de păstrare. Mai mult, printr-un sistem automatizat foarte asemănător cu cel folosit de benzile rulante din interiorul fabricilor auto, un „bibliotecar digital“ poate găsi și servi orice tom în mai puțin de 3 minute. Tehnologia poartă numele ASRS (Automated Storage and Retrieval System) și a mai fost folosită și în cadrul altor proiecte asemănătoare.

Opera îi aparține casei de arhitectură Murphy/Jahn, un birou internațional a cărei declarații de principii se bazează pe simplitate în design și care folosește de câte ori posibil ideea acoperișurilor deschise. Datorită crezului ecologic pe care se bazează firma din Chicago cei câțiva copaci foarte vechi care a trebuit a fi înlăturați au fost fie replantați fie folosiți pentru construirea mobilierului din interiorul sediului. Patronii spirituali ai bibliotecii sunt Joe Mansueto și and Rika Yoshida, doi foști studenți care au donat universității 25 de milioane de dolari. Pentru generozitatea lor, Univesitatea din Chicago a decis să dea numele lor noii construcții.

1 comentariu

  • Kun Ileana-Ana pe 26 May 2011

    Tot respectul pentru modul ingenios de constructie,pentru iluminat si deservirea prompta si eleganta a studentilor.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului