Design

Lămpi bio-luminescente, mese care generază metan și stupi urbani – Philips Microbial Home

scris pe 14 Noi 2011 de Constantin Barbu 11928 vizualizări
mh_hr1

Imaginați-vă o casă în care iluminarea se face prin mai multe vase umplute cu organisme bioluminescente, iar resturile rămase după prânz vor genera gazul cu care veți găti cina. Philips propune prin conceptul ultra-eco Microbial Home o alternativă futuristă care promite să reducă amprenta ecologică a fiecărei case la doar o fracțiune față de cea din prezent.

Elementul central al conceptului Philips este masa de bucătărie, numită Bio Digester Island. Formată dintr-un corp ce include o mașină de gătit, un spațiu de lucru și o chiuvetă, “insula” include un sistem de conversie a reziduurilor organice în biogaz. Practic, toate resturile care rămân în urma preparării unei mese sunt transformate local în gaz, care este distribuit printr-un sistem de mici tuburi către punctele unde este utilizat în întreaga casă.

Al doilea element, conectat la “insulă”, se numește Larder (cămară, în limba română) și este un sistem proiectat pentru a înlocui un frigider pentru depozitarea legumelor. În loc să folosească frigul pentru a menține prospețimea alimentelor, Larder utilizează un sistem de răcire pe bază de evaporație, cu pereții construiți din teracotă, pentru o mai bună izolare.

În viziunea Philips, fiecare casă poate avea popriul său stup de albine, chiar dacă este situată într-o clădire fără curte. Urban Beehive, stupul urban, se montează pe o fereastră și include două părți: o intrare exterioară pentru insecte și un ovoid transparent din sticlă, care permite observarea albinelor. Un comutator în partea de jos a stupului acționează un dozator, dare dispensează miere proaspătă într-un mod extrem de simplu.

Sistemul de iluminare propus pentru Microbial Home nu folosește deloc energie electrică: o conductă de gaze poartă biogazul generat de Bio Digester Island către mai multe recipiente ce conțin bacterii electroluminescente, care îl metabolizează și îl transformă în lumină.

Pe final, pentru reziduurile din material plastic, care nu pot fi introduse în sistemul Bio Digester Island, Philips propune un aparat care macină ambalaje și alte resturi în bucățele foarte mici și le amestecă apoi cu o cultură de spori ai unei ciuperci comestibile. În câteva săptămâni, plasticul este metabolizat de către fungi, care pot fi apoi folosiți pentru gătit.

Conceptul Microbial Home este departe de a putea fi aplicat la scară largă, dar este extrem de interesant prin soluțiile eco pe care le propune. Mai multe detalii pe site-ul proiectului.


1 comentariu

  • matei lucian pe 15 Nov 2011

    Chestia cu stupul pe fereastra si cu mierea la dozator este tare, ca poanta. Probabil ca cel care a avansat ideea a vazut o albina numai la televizor sau a reusit sa le dreseze precum s-a facut cu vacile ce merg singure la muls.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului