Design

Iedera fotovoltaică – noua modă a panourilor solare

scris pe 14 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 27513 vizualizări
Untitled-1

Cu toate că sunt foarte utile ca sursă de energie alternativă, estetic vorbind, panourile solare nu produc vreun soi de emoție. Solar Ivy este o soluție interesantă prin comparație și un adevărat prieten al arhitecților. Energia nepoluantă nu a fost vreodată pusă într-o formă mai bună.

Atunci când spunem panouri solare ne gândim de obicei la bucăți pătrate, lucitoare și închise la culoare. Sunt puse pe acoperișul casei nu doar ca să capteze mai bine razele Soarelui, dar și pentru că ocupă mult spațiu și, onest vorbind, nu ar primi un premiu pentru design în nici o circumstanță.

Solar Ivy este un produs care în câțiva ani ar putea să înlocuiască imaginea de acum a panourilor cu celule fotovoltaice. Compania care a inițiat proiectul, americanii SMIT (Sustainably Minded Interactive Technology), a avut ca sursă de inspirație creșterea iederelor pe pereții caselor. Modelul era ideal. O plantă cățărătoare, iedera se mulează perfect pe tencuiala exterioară în căutarea luminii. Nu deranjează pe nimeni și, chiar dacă o face, poate fi ajustată, tăiată, înlăturată din zonele în care stă în cale.

Solar Ivy s-ar putea traduce prin „iedera solară“, un sistem în care fiecare frunză este înlocuită de un panou de dimensiuni reduse, foarte subțire și complet reciclabil. „Frunzele fotovoltaice“ sunt susținute de un cablu din aluminiu, iar ideea vine cu o serie de avantaje incontestabile, chiar dacă față de o rețea obișnuitp de panouri prețul este ceva mai mare.

Filmele fotovoltaice pot fi colorate fiecare într-o nuanță diferită, devin parte a designului clădirii, pot să se confunde cu tencuiala sau dimpotrivă, să adauge un accent diferit de culoare. Amenajarea este mult mai ușoară pentru că celulele permit aranjarea oricum, la orice distanță unele de altele și în orice densitate, ținând cont evident de nevoile energetice ale locuinței sau biroului. Fiecare „frunză“ poate fi orientată individual pentru a capta mai bine lumina solară, iar greutatea lor nu apasă excesiv pe structura casei.

Iedera metalică „crește“ oriunde, putând să ia aproape orice formă, se dă la o parte în dreptul ferestrelor, acoperă cu succes acoperișul fără să se așeze peste horn și, la nevoie, ține și umbră. Conform producătorului, sistemul este la fel de eficient ca unul tradițional.


6 comentarii

 • Loa pe 15 Jul 2011

  Chiar daca nu iti produce nici o emotie, cum spune autorul articolului, eu cred ca ar inviora aspectul blocurilor gri din cartierele Bucurestiului.

  Reply
 • Maria pe 15 Jul 2011

  Cand va fi aplicabil in Romania? Casa mea nu suporta greutatea panourilor solare standard deci ideia cu iedera solara mi se pare foarte atractiva.

  Reply
 • Eva pe 16 Jul 2011

  Ma intreb, oare cum se comporta un asemenea produs in conditii atmosferice extreme,ca vant puternic de pilda, sau chiciura..

  Reply
 • Bebe pe 16 Jul 2011

  Cum se comporta pe timp de iarna intr-o zona cu clima asemanatoare cu cea din Romania?
  Nu am vazut nici o informatie despre cat curent electric produce … Oricum ideea este interesanta

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului