Design

Garsoniera cu 24 de camere – „Domestic transformer“

scris pe 18 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 27560 vizualizări
u

Pereți care se mișcă, paturi prinse cu balamale, ecrane ascunse, acționate electric. Un arhitect chinez a reușit să-și transforme casa într-un spațiu complet modular. Prin simple mișcări ale mobilierului, garsoniera lui din Hong Kong poate fi aranjată în 24 de combinații diferite în funcție de activitatea pe care o are de făcut.

Cu aproximativ 7.000 de oameni pe kilometru pătrat, Hong Kong este unul dintre orașele cu cea mai mare densitate umană din lume. Iar dacă în România termenul „cutie de chibrituri“ are deja o însemnătate destul de puternică în asociere cu blocurile comuniste, pentru apartamentele din HK ar trebui găsită o altă categorie, chiar mai mică.

Există totuși soluții. Gary Chang, arhitect de meserie, a reușit să transforme o încăpere de doar 30mp într-o casă complet utilată prin modularizarea „la sânge“ a spațiului. Pereți întregi glisează pe sisteme de roți, rafturi ascunse apar de nicăieri în timp ce patul se strânge și se prinde pe perete. Nu a mărit propriu-zis apartamentul (dacă o încăpere de 30mp poate fi numită apartament), dar a reușit să încorporeze toate dotările unei case moderne, pe care, e adevărat, le folosește pe rând.

A nu se înțelege că facem apologia caselor înghesuite. Ne minunăm doar de ingeniozitatea demersului, chiar mai spectaculos decât cel propus de marca italiană Clei pe care am prezentat-o cu ceva timp în urmă, mai ales că eficientizarea are și puternice valențe ecologice. Interesant, nu?

Film: Planet Green

3 comentarii

 • sibiu pe 18 May 2011

  mishto ce se poate face dintr-o simpla garsoniera banala.

  Reply
 • Straistaru Eugen pe 18 May 2011

  Hahaha, am vazut clipul pe youtube de cateva luni, pe atunci era un coment care zicea ceva de genul:
  “It`s great until you realise that you`re shitting in the kitchen”

  :) )

  Reply
 • hash pe 18 May 2011

  daca imi aduc bine aminte, in reportajul (Discovery) unde am vazut prima data acest ‘apartament’, proprietarul spunea ca pretul unei garsoniere ajunge, intr-un bloc tip stup, undeva peste cateva sute de mii de dolari.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului