Design

Forma perfectă a paharului de vin – Zalto

scris pe 19 Noi 2012 de Dragoș Aliciu 10727 vizualizări
Design - Zalto

La modul ideal, fiecare sticlă de vin ar trebui degustată cu un pahar special creat pentru ea. În realitate, câteva modele standard acoperă cea mai mare parte dintre sortimente. Sticlăria Zalto se află într-o călătorie de sute de ani pentru găsirea formei perfecte. Cât de mult influențează paharul aroma vinului pe care îl gustăm?

Dintotdeauna puriștii au vorbit despre o formă ideală a paharelor de vin. Chiar dacă nu toată lumea oenologică s-a pus de acord, unii experți susțin că potrivirea tipului de vin cu paharul din care este consumat schimbă complet experiența degustării.

În partea de nord a Austriei de nord-vest, tehnica suflării sticlei este o tradiție care datează din secolul al XIV-lea. Familia Zalto, originară din Veneția, are propriul atelier de sticlărie încă de acum șase generații. Compania în sine a fost fondată nu mai devreme de 2006 în Neu-Nagelbert, dar a devenit rapid unul dintre cei mai buni producători de pahare. lucrate manual, concurând chiar cu Riedel, un alt brand din Austria care a teoretizat nevoia folosirii paharelor dedicate pentru diverse tipuri de vin.

 Acum 6 ani, după ce au cumpărat atelierul Zalto, antreprenorii Josef Karner și Martin Hinterleitner și-au propus să creeze paharul perfect folosind viziunea preotului Hans Denk despre modul în care un sticla și vinul ar trebui să interacționzeze pentru rezultatul perfect. Denk este unul dintre cei mai apreciați cunoscători de vin austrieci, iar întreaga linie dezvoltată ulterior s-a numit Denk’Art în cinstea celui care a inspirat-o.

 

Paharul Bordeaux (stânga) și Burgundy 

Pornind de la forma amforelor antice, Zalto susține că folosirea unui unghi echivalent cu înclinarea Pământului – 24 de grade – și respectiv multiplii acestui număr, 48 și 72 de grade îmbunătățește substanțial experiența degustării. Fără a folosi oxid de plumb, utilizat de obicei în manufacturarea sticlei pentru transparență, Zalto obține prin procedee manuale nu doar pahare extrem de fine, dar și rezistente. Conform propriului site, sticla produsă în atelierele din Neu-Nagelbert este rezistentă la șocuri și poate fi curățată inclusiv în mașinile de spălat vase.

Pahar recomandat vinurilor dulci și pahar universal pentru vin

Compania are în ofertă decantoare și carafe, pahare pentru apă și bere, băuturi digestive, șampanie și, evident, o serie de pahare recomandate pentru diverse sortimente de vinuri. Paharul Burgundy scoate în evidență notele fructate de Pinot Noir, Chardonnay sau Nebbiolo. Pentru Cabernet Sauvignon, Merlot sau Brunello este recomandat tipul de pahar Bordeaux a cărui formă accentuează vinurile cu conținut ridicat de tanini.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului