Design

Expoziția florilor hibride – Andreas Verheijen

scris pe 02 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 17784 vizualizări
featured plante

Andreas Verheijen este un artist al florilor. Dar dacă plantele în sine sunt o formă de artă naturală multisenzorială, de ce culege altcineva laurii pentru frumusețea lor? Folosind materialul oferit de natură, olandezul ridică ziduri florale, aranjamente curajoase și, mai mult…crează plante noi.

În nomenclatorul meseriilor „senzoriale“ există titlul de „master“. Un fel de dirijor al simțurilor – în special gust și miros – master-ul participă decisiv la forma finală a produsului. Master Blender-ul se ocupă de whisky-uri, decide care single malt-uri și în ce cantitate trebuie amestecate pentru obținerea blended whisky-ului ideal. Ia pulsul băuturii în perioada de fermentare și are grija ca învechirea să se facă în condiții optime. Cam același lucru are în fișa postului și un Master Tea Blender, un profesionist care mixează mai multe arome de ceai pentru a obține un anume tip de ceai. De neînlocuit, maitre parfumeur decide caracterul, dulceața, mirosul floral, notele de miros ale unui parfum.

Mai puțin cunoscută, dar perfect valabilă este și meseria de maestru florar. Andreas Verheijen provine din țara care nu întâmplător a fost numită „a lalelelor“, dintr-un oraș binecunoscut pentru paradele sale florale . A locuit în Londra timp de 16 ani, lucrând pentru Harrod’s și administrând în același timp propria sa florărie. Întors în țara natală, Andreas a devenit un designer al florilor, un inginer floral, așa cum singur își spune. Participă la expoziții de amploare cu aranjamente fascinante, crează opere de artă din flori pentru locuințe particulare, nunți și…inventează flori noi.

Ca un fel de dr. Frankenstein, inginerul Andreas decupează și lipește la loc elemente vegetale din diferite plante, dând naștere unor creații hibride. Trandafiri cu țepi de cactus, lujere de bambus care au în vârf o floare de margaretă, ingineriile sunt un fel de „struțocămile“ ale florei. E mai degrabă un exercițiu de formă care mizează pe surpriza de a vedea o plantă care nu există.

În plus, maestrul florar oferă cursuri de inițiere, demonstrații în cadrul cărora își explică filosofia și modul în care lucrează pentru a face plantele de nerecunoscut sau dimpotrivă, pentru a crea aranjamente fabuloase, adevărate opere de artă florală.


2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului