Design

Din poarta FC Bayern München în biroul mărcii de design Dedon

scris pe 02 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 14301 vizualizări
feature dedon

Bobby Dekeyeser a renunțat și a luat-o de la început de mai multe ori. Datorită norocului sau pur și simplu ca o predestinare ieșită din comun, a ajuns să dețină una dintre cele mai de succes mărci de mobilier exterior. Citiți povestea Dedon și a fondatorului ei, portarul echipei germane de fotbal Bayern München.

La doar 15 ani, fondatorul mărcii Dedon a renunțat la școală. Într-o zi cât se poate de obișnuită, tânărul Bobby Dekeyser s-a ridicat din bancă în timpul unui curs și a anunțat că pleacă pentru a deveni fotbalist profesionist. A ieșit din sala de clasă imediat însoțit de zâmbetele profesoarei și ale colegilor și în patru ani semna un contract pentru postul de portar al uneia dintre cele mai titrate echipe germane, Bayern München. La fel de spontan, în timp ce se afla internat în spital pentru o lovitură serioasă la cap din timpul unui meci, Bobby își abandona cariera sportivă pentru a se face antreprenor.

Planurile sale nu mergeau mai departe, însă. N-avea habar despre ce urmează să producă sau să vândă, nu știa despre ce domeniu va aborda în calitatea sa nou descoperită de…antreprenor. Tot ce își propusese era legat de atmosfera de muncă și de termenul general „lucruri frumoase“ pe care avea de gând să le facă alături de familie și prieteni.

Anii de început ai companiei Dedon s-au dovedit ulterior a fi cât se poate de orientați, însă. Alături de unchiul său, expert în mase plastice, Bobby a produs un material sintetic, ușor, rezistent la apă și la lumina soarelui. În 1991, la un târg de mobilier, antreprenorul își prezintă invenția unui designer filipinez și șase zile mai târziu, în stilul impulsiv caracteristic pleacă alături de întreaga familie spre Filipine.

Acum, la 21 de ani distanță, Dedon este una dintre cele mai de succes mărci internaționale germane. A câștigat numeroase premii de design și e privită de multe ori ca brandul care dă tonul pentru întreaga industrie. Continuă să producă în special piese de mobilier împletite, iar colecții precum Obelisk o țin pe prima pagină a revistelor de design și în lista laureaților celor mai importante premii internaționale. Obelisk e exemplul perfect de modularitate și design inteligent, o construcție de forma unui fus, înaltă cam cât un om, care aduce împreună patru scaune de exterior și o masă. Așezate în grădină sunt cinci piese de mobilier cât se poate de obișnuite. Montate în forma fusului, arată însă ca tentativa de contact a unei civilizații din altă lume.

Colaborarea cu designeri talentați precum Daniel Pouzet (desenator de origine română), Fred Frety, Richard Finier, Jean-Marie Massaud sau legenda Philipe Starck i-au asigurat firmei Dedon un flux continuu de colecții din ce în ce mai spectaculoase. Au făcut turul lumii prin linia inspirată din culturile asiatică, africană sau europeană, au mizat pe inedit atunci când au creat Nestrest, un mic bungalou suspendat sau pe forța culorilor și a materialelor cu Yin Yang. Restul poveștii, e cel mai bine spus de imagini.

1 comentariu

  • HARRY pe 02 Aug 2011

    Acesta e genul de articole pozitive care ar trebui sa ne intampine in ziare sau la televizor in loc de vaicareala de criza insotita de subiecte gen crime, violuri si exemple cum se poate fura mai mult.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului