Design

Dilema ceasurilor binare – Tokyoflash

scris pe 21 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 20411 vizualizări
featured

Ceasurile binare nu sunt nicidecum o noutate, dar transformarea lor din accesoriu al inginerilor în „fashion statement“ e o schimbare la care Tokyoflash a contribuit decisiv. Compania japoneză le numește o formă de artă digitală. Trebuie să fim de acord, deși asta nu ușurează cu nimic citirea timpului.

Vă mai amintiți când copii fiind, întrebam pe cineva pe stradă cât este ceasul și în loc să răspundă ne arăta încheietura? Era o perioadă când încă nu stăpâneam cititul orei cu indicatoare așa că ne prefăceam că am înțeles și mulțumeam stânjeniți, căutând un alt „ceas de ocazie”.
Ceasurile Tokyoflash lasă o impresie similară cu stânjeneala din copilărie. Firma japoneză produce exclusiv modele binare care necesită ceva timp și realizarea unor calcule matematice înainte de a putea determina ora. După ce exersarea a luat sfârșit, citirea e la fel de simplă ca în cazul unui ceas normal, dar până acolo purtătorul se va uita un timp la încheietură degeaba…

Hanko

Sistemul binar este un limbaj de comunicare folosit în special de computere și, de altfel, una dintre cele mai simple metode de a coda o informație pe baza a două stări. Pe scurt, informația, fie ea o literă, un șir de litere, un eveniment sau o cifră poate fi reprodusă doar printr-o succesiune de 0 și 1. La fel funcționează și ceasurile produse de Tokyoflash, companie care codează ora prin aprinderea sau stingerea unor LED-uri – dacă beculețul este luminat, valoarea sa se adaugă la sumă, dar dacă este stins prezența lui se ignoră pur și simplu. Denumite ceasuri ale inginerilor sau pasionaților circuitelor electrice, modelele binare de afișare a timpului există de ceva vreme. Companii precum Tokyoflash sau 01TheOne nu au făcut decât să închidă modulele electronice în carcase frumos finisate, obținându-și succesul tocmai din complicarea suplimentară a tiparelor luminoase.

De la stânga la dreapta: Keisan, Ni, R75, Sensai

Având în vedere oferta variată Tokyoflash, este extrem de greu de enunțat o regulă generală de interpretare. În afară de considerarea celor două stări ale unui LED – pornit/oprit – fiecare ceas are propriul său mod de citire. Unele dintre ele sunt mai explicite, altele dimpotrivă, complică în mod considerabil citirea orei, iar alegerea modelului ține de doza de masochism a fiecărui client.

Tokyoflash Oberon

În cazul unui ceas precum Keisan, lucrurie sunt relativ simple. Luminile se aprind în spatele unor numere așezate în formă de matrice. Suma lor pe fiecare dintre cele patru coloane indică cifra din care este alcătuită ora (HH:MM). Aprinderea unui LED presupune pur și simplu adunarea lui la suma totală. Kisai Sensai prezintă o împărțire în trei zone de culoare – roșu pentru ore, verde asociată cifrei zecilor , iar galben cifrei unităților în cazul minutelor. Fiecare LED roșu aprins semnifică o oră, fiecare lumină verde câte cinci minute, iar fiecare beculeț de culoare galbenă câte un minut. Tokyoflash Ni are o altă dispunere a LED-urilor și necesită includerea unei serii de înmulțiri la calculul general. Aranjate în forma cifrei 2, luminile sunt împărțite în două zone pentru calculul orelor și trei linii cu valori diferite(10, 5, 1) pentru minute. Pentru a economisi bateria, ceasul se aprinde doar la apăsarea unui buton. O scurtă animație face introducerea afișării, apoi LED-urile se stabilizează timp de 7 secunde pentru a permite citirea orei. Interpretarea se face de jos în sus înmulțind numărul de becuri aprinse cu valoarea indicată și adunând rezultatele pentru ore și mai apoi pentru minute.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului