Design

Designeri din epoci diferite – Zanotta

scris pe 23 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 8881 vizualizări
zanotta

Timpul trece altfel pentru designul de calitate. Așa se explică de ce o marcă precum Zanotta amestecă în colecțiile sale mobilă desenată pe parcursul a mai mult de 70 de ani. Cine ar fi crezut că un scaun proiectat în 1930 poate sta atât de natural alături de un model fabricat pentru prima dată în 2010.

Noul val de design italian de după război îi dădea lumină verde lui Aurelio Zanotta, un antreprenor care în 1954 deschidea sub propriul nume o companie de mobilier. Pentru început se concentra exclusiv pe producția de scaune și canapele, dar spiritul vremurilor, vitalitatea și entuziasmul designerilor implicați în noul val al designului italian îl împingeau spre lărgirea colecției.

Scaunul Birillo desenat de Joe Colombo în 1971 și banca Allunaggio, designul arhitecților Castigloni 1965

La fel ca toate celelalte mărci italiene din acea perioadă, Zanotta începea prin îmbinarea funcționalității cu ideea de confort, dar mai mult, dădea o șansă suplimentară designului italian din anii ’30-‘40. Cu materialele descoperite recent, Zanotta păstra schițele designerilor italieni raționaliști, dându-le avantajele capacității de producție ale anului 1954.


Scaunul Mezzadro, arhitecții Castiglioni 1957 și masa Reale, opera lui Carlo Mollino 1946

Aceeași idee este vizibilă și astăzi, când marca îmbină fără teamă desene ale unor designeri tineri cu proiecte de peste 60 de ani vechime. Lista de produse nu face discriminări de vârstă, iar rezultatul este unul interesant. Toate piesele de mobilier au o notă de design retro foarte fin conturată. Atât de vag, încât doar privirile cu adevărat avizate pot face diferența. Scaunul Birillo este un design realizat în 1971 de Joe Colombo. Allunagio aparține arhitecților Castiglioni din 1965, la fel cum modelul Primate a fost construit în 1970. Diferențe față de scaunul Derby 875 din 2009 al lui Noe Duchafour Lawrence există, iar canapeaua Gamma din 2007 se demarcă clar de perioada anilor ’60-’70, dar suflul este comun, iubirea pentru design și evoluție există de ambele părți.

Bancheta Lama 921, designer  Ludovica+Roberto Palomba 2006 și fotoliul cu taburet Derby 875 P Noè Duchaufour Lawrance, 2010

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului