De la neo-brutalism la art-deco – Sergey Makhno

Poate că am greșit atunci când am exclus Ucraina de pe lista țărilor cu influență în design. Adevărul e că nu e exact primul lucru care ne vine în minte atunci când amintim despre vecinii noștri estici. Studioul Sergey Makhno ne desființează părerea.
Nici Kiev-ul și nici Moscova nu sunt exact pepiniere de design în comparație cu orașe mult mai cunoscute din Europa Occidentală. Și totuși, Sergey Makno, un profesionist format la Universitatea națională de construcții și arhitectură din capitala Ucrainei și mai apoi la Academia de design din Federația Rusă are un palmares impresionant.
În tinerețe a schimbat eficiența mortală a stilului de karate KioKushinkay cu cea de scriitor și designer, iar tocmai mix-ul de experiențe aparent contradictorii este cel care îi dă imaginație. Se apropie cu succes de toate ariile de activitate ale creației grafice, trecând cu ușurință de la arhitectură la design industrial, pictură, fotografie și design interior. Spiritul războinic nu-l oprește să fie pasionat de serviete vechi, opere de gravură, prosoape sau foarfeci pe care le colecționează cu mare interes între vizitarea saloanelor internaționale și a magazinelor de antichități.
Despre Sergey s-a scris mult în presa locală și în cea internațională. Predomină imaginile clădirilor futuriste desenate simplu în linii frânte și legate de teme comune precum ascetismul sau arhitectura tradițională. De altfel, mai toate lucrările sale amestecă în mod natural curente artistice complet diferite.
Pentru a lămuri titlul articolului de față, brutalismul este un astfel de curent derivat din modernism și popularizat de urbanistul elvețian Le Corbusier. De la „beton brut”, o tehnică de finisare foarte aspră a suprafețelor, doi arhitecți englezi au brevetat termenul care descrie perfect senzația lăsată de o încăpere amenajată în stil…brutal. Neo-brutalismul, un stil la care aderă și Sergey Makhno, își propune să repare din greșelile predecesorului său. Îl vom găsi, de altfel, în diferite proiecte ale designerului ucrainean alături de influențe art-deco, minimaliste, neo-baroce sau romantice.
Am putea pune pe seama pornirilor brutaliste și una dintre amenajările unui restaurant din Kiev recent realizat împreună cu Vasiliy Butenko. Twister arată ca nicio altă locație de acest gen. Etajele superioare sunt suspendate asemeni unor insule, în timp ce la parter masa se ia în compania unor scaune țepoase și ai unor pereți asemenea.
Portofoliul lui Sergey Makhno conține peste 100 de design-uri de apartamente, case și spații de lucru. A desenat de asemenea și numeroase restaurante, toate aflate în țara lui natală, Ucraina.
Interesant articol… De apreciat cunostiintele in materie de coniacuri fine ale autorului, dar parca pe domnul Jeanneret il mai chema si “Le Corbusier” saracul, nu cum s-a scris mai sus…
Perfect adevărat, am corectat greșeala. S-a făcut o atingere între fire pentru cele două nume, ne cerem scuze și mulțumim!
2 vorbe, 3 prostii.
in ce consta palmaresul impresionant ? cateva randari si 2, 3 poze de interioare ridicole ?
sunt pline sectiunile astea de junk !
[...] la Academia de design din Federatia Rusa are un palmares impresionant. Citeste si comenteaza pe StyleReport.ro.Citeste tot articolul: [...]
Sincer sa fiu, cand am vazut titlul eram destul de sceptic, insa dupa ce am vazut pozele am ramas placut surprins.
…de bun gust!