Design

De la „racla Albei ca Zăpada“ la calculatorul iPhone-ului

scris pe 14 Aug 2013 de Dragoș Aliciu 13127 vizualizări
Design Braun - Dieter

Colaborarea dintre Dieter Rams și firma Braun a lăsat în urmă una dintre cele mai iubite mărci de electrocasnice și, posibil, cel mai influent designer industrial din istorie. Un magazin online numit Das Programm oferă la vânzare toate obiectele memorabile din cariera celor doi colaboratori – pentru colecționari, dar nu numai.

Primul succes al Braun a fost pick-up-ul SK4, lansat în 1956. La acea vreme, proiectele companiei erau dezvoltate de o echipă internă de designeri care colabora cu profesioniști din cadrul Școlii de Design Ulm, Germania. Stilurile adesea diferite de a proiecta și personalitățile diferite ale designerilor au făcut dificilă ajungerea la o coerență vizuală între liniile de produse.

Braun SK5

Nici SK 4 nu apărea pe piață fără o „luptă“ internă. Șeful proiectului, Hans Gugelot, lector al Școlii de Design din Ulm, vedea aparatul închis cu un capac din metal. Ceilalți designeri credeau că l-ar fi apropiat mult prea mult ca formă de o cutie de pâine, iar în plus, metalul nu ar fi ajutat deloc acustica fonografului. În final, SK 4 era lansat cu un capac din acril transparent la sugestia tânărului Dieter Rams, un designer de 24 de ani. Cu un plafon de culoare albă și un capac perfect transparent, SK 4 ajungea să fie cunoscut sub porecla de „racla Albei ca Zăpada“.

SK4, dar și alte produse Braun care i-au urmat făceau parte din viziunea unei companii pregătite să schimbe complet viziunea oamenilor asupra unui stil de viață modern. Un studiu de piață realizat la începutul anilor ’50 arăta că pretențiile clienților asupra aparatelor care îi înconjoară s-au schimbat și că își doresc să simtă că folosesc bunuri de calitate, desenate în pas cu vremurile prin care trec. În urma cercetării, compania germană se restructura complet, Forma cutiilor în care erau livrate produsele, corpul de literă folosit în instrucțiunile de utilizare, etichetele și marcajele de pe aparate primeau misiunea de a promova Braun ca un deschizător de drumuri în nou-descoperita epocă a designului modern.

Nizo 1000

Braun Phase 1

Acela era momentul în care se remarca Dieter Rams. Stilul său simplu, oarecum auster, dar în același timp atrăgător și cald prin mixul de materiale devenea sinonim cu abordarea modernă căutată de Braun. Drept dovadă, zeci de ani mai târziu, designurile Rams rămân valoroase. Pe de o parte, succesori precum Jony Ive s-au inspirat din cariera germanului. Pe de alta, magazine ca Das Programm valorizează chiar obiecte provenite din perioada 1955-1995, anii în care Dieter a condus departamentul de design al Braun.

Braun ABR 21

Magazinul online se adresează în special colecționarilor. Există fani ai stilului de design funcționalist care colecționează obiecte realizate de Rams. Curentul retro întreține restul de clienți care își doresc un aparat radio, un pick-up, un ceas sau chiar celebrul calculator integrat în interfața iPhone-ului.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului