Design

De câți designeri e nevoie ca să schimbe un bec ? – Samuel Wilkinson și Plumen 001

scris pe 29 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 10701 vizualizări
plumen

Becurile ecologice CFL sunt o inovație excelentă din punctul de vedere al consumului electric, dar un pas în spate ca design. Samuel Wilkinson și-a propus să schimbe acest lucru modelând Plumen 001, primul bec ecologic cu adevărat interesant.

Gândiți-vă la un bec. În ciuda faptului că varianta ecologică devine din ce în ce mai populară, forma bombată cu filament vă va veni cel mai probabil prima în minte. Și, dacă proiectul lui Samuel Wilkinson va merge bine până la final, conturul lung al becului ecologic nu va ajunge niciodată etalonul vizual al surselor de lumină artificială.


Plumen 001 este un proiect care aparține unui desenator britanic și firmei Hulger, o companie de design din aceeași țară. S-ar putea spune că este primul bec „de designer“, o deviație spectaculoasă de la desenul relativ banal al lămpilor fluorescente. Faza de dezvoltare a durat în jur de doi ani și jumătate, timp în care atât designerul cât și constructorul au analizat modul de producție a becurilor CFL (Compact Fluorescent Lamps) și au încercat noi modalități de modelare a sticlei pentru obținerea formei curgătoare.

Momentan, Plumen 001 este disponibil în trei forme diferite

La fel ca un bec CFL obișnuit, Plumen 001 are două brațe care ies din bază. Diferența este dată de traseul buclelor, o „cursă“ care pare lipsită de sens la o primă vedere, dar care prinde un contur clar la o a doua. Este prima dată când cineva încearcă să dea o altă formă unui desen care s-a impus ca etalon al industriei urmărind mai degrabă rigori funcționale decât estetice. Din punct de vedere practic, lampa se comportă ca orice alt bec economic – consumă cu 80% mai puțin decât corespondentul său incandescent și are o durată de viață de 8 ori mai mare decât acesta. Oferă o lumină considerabil mai caldă însă și poate fi folosit fără abajur.

Alături de Plumen, numeroase alte concepte au fost dezvoltate doar pentru a demonstra noul mod de fabricare al becurilor CFL

În luna februarie a acestui an, desenul Plumen a câștigat „Designul anului“ în cadrul competiției Brit Insurance Design, un premiu care numește cele mai interesante produse ale anului din punctul de vedere al Muzeului de Design din Londra. Se află deja în vânzare prin intermediul Internetului și va fi lansat pe piață în mod oficial în luna septembrie.


3 comentarii

 • me pe 30 Aug 2011

  Dar de faptul ca au preturi mari, de ce nu scrii?

  Dar de faptul ca sunt facute din materiale, rare de ce nu scrii?

  Dar de faptul ca nu tin cat spune producatorul, de ce nu scrii?

  Dar de faptul ca sunt toxice cand e sparg, de ce nu scrii?

  Reply
 • mihai pe 30 Aug 2011

  Sunt doua motive pentru care unele lampi CFL nu tin cat spune producatorul:

  1) Producatorul e mincinos. Este cazul becurilor ieftine, fabricate cu componente putine si de proasta calitate. As include in categoria asta toate becurile chinezesti si cele cu pret sub 10 lei/bucata.

  2) Becul e folosit in conditii in care se supraincalzeste. Circuitul electronic din baza becului nu trebuie sa depaseasca 60 de grade celsius, altfel imbatraneste prematur. Unele corpuri de iluminat nu asigura o racire suficienta becului, intrucat au fost proiectate pentru becurile cu incandescenta, nepretentioase din punctul de vedere al regimului termic.

  In ceea ce priveste pretul mare, se amortizeaza prin consumul redus de electricitate si durata marita de viata.

  Materialele rare… ai dreptate. Si ce conteaza? O gramada din tehnica moderna le foloseste. Vezi de pilda telefonul mobil si litiul din bateria sa.

  Toxice cand se sparg… Pai, sa faci bine sa nu le spargi! :) Oricum, e foarte putin mercur intr-un bec CFL. Mult mai putin decat intr-un termometru medical cu mercur.

  Reply
 • bogdan pe 30 Aug 2011

  da…becul economic a fost un intermediar intre iluminatul cu incandescenta si cel cu LED…nu e un intermediar perfect…nici macar atat de eficient…
  problema lor e ca nu pot tine atat de mult cat scrie pe ambalaj si din cauza intrerupatoarelor proaste, a variatiilor de tensiune dar mai mult din cauza pieselor proaste aflate in componenta driverelor.

  tehnologia LED reprezinta viitorul…mai scump, dar e viitorul.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului