Design

Confruntarea recordurilor – Kingdom Tower, clădirea mai înaltă decât Burj Khalifa

scris pe 04 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 36862 vizualizări
feat kingdom

Peninsula Arabă este locul recordurilor opulente și al unor investiții la fel de mari precum clădirile care le reprezintă. Burj Khalifa a intrat în istorie ca cel mai înalt turn din lume, dar se pregătește să devină istorie, pentru că din Arabia Saudită se ridică un rival chiar mai impunător – Kingdom Tower.

Nu au trecut nici măcar doi ani de la inaugurarea celei mai înalte clădiri din lume, un turn impresionant care se ridică până la 828 de metri înălțime. Burj Khalifa se înalță semeț deasupra Dubaiului, cel mai mare emirat ca populație din Emiratele Arabe Unite, o sursă aparent nesecată de petrol și locul de naștere al unor construcții gândite în primul rând ca recorduri opulente și abia mai apoi ca clădiri cu o anumită utilitate. Clădirea este atât de mare încât chiar și acum așteaptă încă ocupanți pentru majoritatea spațiilor interioare, fie ele comerciale sau doar apartamente de locuit.

În „Emiratul recordurilor“, Dubai, se află Almas Tower și Emirates Office Tower, a 19-a și respectiv a 20-a cele mai înalte construcții ale planetei. În același loc a pornit proiectul utopic al arhipelagului artificial Palm Jumeirah sau Burj Al Arab, al patrulea cel mai înalt hotel, numit și cel mai luxos din lume. E clar că investitorii au o poftă deosebită pentru performanțe și, dincolo de înălțime, Burj Al Khalifa se achită de alte 16 realizări la nivel mondial.

Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite, 828 metri (foto: Flickr / Chusico)

Inaugurarea oficială a avut loc pe data de 4 ianuarie 2010 în lumina impresionantă a 10.000 de focuri de artificii proiectate special de o companie britanică și în prezența unei asistențe formate din 6.000 de persoane. Nu e nimic minor, mic sau redus la această clădire, începând cu numărul de ferestre – 24.380 și terminând cu suma cheltuită pentru ridicarea ei de către investitorul EMAAR – 1,5 miliarde de dolari.

Chiar și așa, când construirea turnului Khalifa nici nu se încheiase încă, în 2008, vecinii nord-vestici ai Emiratelor Arabe, pregăteau o construcție din start mai înaltă…decât cea mai înaltă clădire din lume. În Jeddah, un oraș port la Marea Roșie din Arabia Saudită, același dezvoltator EMAAR prezenta macheta proiectului Kingdom City, o schimbare completă adusă părții de nord a metropolei. În mijlocul noului cartier, înțesat de clădiri de birouri noi, urma să troneze MileHigh Tower.

Kingdom Tower, Jeddah, Arabia Saudită, înălțime proiectată – 1.000m (imagine generată pe calculator)

Conform planurilor, clădirea trebuia să măsoare o milă în înălțime, 1,6 kilometri verticali de ciment oțel și sticlă, adică dublul motivului de mândrie al președintelui Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Testele efectuate pe solul unde urma să fie amplasat șantierul au mai temperat însă saltul dezvoltatorilor, reducând dimensiunea colosului cu 600m, din motive de siguranță. Numele Mile High nu s-a mai potrivit din considerente evidente, dar chiar și așa micșorat, turnul privește în jos spre vârful clădirii Khalifa de la 180m distanță, cu o înălțime totală de 1 kilometru.

În ansamblul său, Kingdom City este un proiect care va costa 20 de miliarde de dolari, bani investiți în dezvoltarea părții nordice a Jeddah, din care cea mai înaltă construcție a lumii reprezintă doar o „mică“ parte. Văzută în imagini acum, panorama orașului nu pare a se ridica mai sus de câteva zeci de metri. Totul se va schimba odată ce proiectul „Regatului“ (kingdom = regat, lb engleză) va intra în mișcare. Pe o suprafață de 7,1 km pătrați, în apropierea aeroportului internațional Abdulaziz, Kingdom City va găzdui 80.000 de rezidenți permanenți și 250.000 de vizitatori care vor putea să se bucure în același timp de facilitățile sale: numeroase hoteluri, centre comerciale uriașe, lacuri, canale pentru practicarea sporturilor acvatice șamd. În mijlocul lui va trona turnul, construcția care, la fel ca și Burj al Khalifa, e inspirată din forma unei plante care crește în deșert.

Interesant, unul dintre partenerii firmei de arhitectură care a contractat proiectul, Adrian Smith, a fost implicat și în dezvoltarea clădirii din Emirate. E unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți în domeniul zgârie-norilor, pe cartea lui de vizită fiind trecute Pearl River Tower, Jin Mao Tower din Shanghai sau Trump International Hotel, alături de multe multe alte construcții, toate înalte sau foarte înalte, ridicate peste tot în lume. În cadrul proiectului Kingdom City, Adrian Smith lucrează alături de partenerul său Gordon Gill, arhitect specializat pe eficientizarea maximă a consumului de energie al clădirilor. Iar în cadrul unei construcții de 1.000 de metri înălțime, proiectarea fiecărei porțiuni cere o atenție maximă.

Kingdom Tower are o formă triunghiulară, pregătită pentru bătaia vânturilor de la altitudinea la care se va ridica, îmbină influențe de design locale, dar își dezvoltă și propria identitate vizuală în încercarea de a găsi balansul perfect între arhitectură, eficiență de costuri și rezistență. Cele trei „frunze“ cu creștere verticală ale plantei care a servit ca inspirație au rolul de a opri vânturile și curenții. În același timp, pereții sunt construiți în așa fel încât să blocheze razele soarelui, sporind gradul de eficiență termică. Crestăturile dispuse pe toată lungimea clădirii crează zone de umbră unde vor fi amenajate terase cu vedere către Marea Roșie. La dimensiunile sale, turnul va avea nevoie de unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume – 59 la număr – care vor urca și coborî cu 10m/s (35km/h), ceea ce înseamnă că o cursă de la parter la ultimul etaj va dura puțin peste 1 minut și jumătate. Mulți turiști se vor opri cel mai probabil la nivelul 157, locul amplasării celui mai înalt punct de vizionare din lume, o platformă rotundă de 30m pătrați.

Rămâne de văzut dacă proiectul va fi dus până la capăt într-o perioadă economică în care chiar și prinții petrolului au de suferit. Cert este că echipele de constructori au estimat durata de construcție în jurul a 63 de luni, ceea ce înseamnă că Burj Al Khalifa mai are cel puțin cinci ani în care să se bucure de titlul „cea mai înaltă clădire din lume“.

12 comentarii

 • Vali pe 04 Aug 2011

  Ambitii de oameni tampiti! La ce le foloseste o asemenea cladire? Poate doar sa se plimbe cu liftul.

  Reply
  • Vizitiul pe 04 Aug 2011

   Asa este, cred ca ar trebui sa locuim in pesteri, ce rost are sa incercam sa ne depasim conditia, nu?

   Reply
   • qwerty pe 05 Aug 2011

    Vizitiule, esti total deplasat cu remarca asta. Daca asta intelegi tu prin a-ti depasi conditia, e grav.

    Reply
 • -Myth- pe 04 Aug 2011

  ce are asta cu iepurasul de Craciun? Una e sa-ti depasesti conditia alta e sa ai ambitii idioate… dupa aceea ne miram ca tot creste pretul petrolului…

  Reply
 • Clujeanul pe 04 Aug 2011

  Nu vreau sa vorbesc de estetica cladirii, cine a fost sau a vazut vreodata imagini din Arabia Saudita va intelege ce spun, va arata groaznic in comparatie cu restul cladirilor.
  A construi ceva inalt si hidos, nu inseamna ca-ti depasesti conditia, decat e o incercare de a iesi in evidenta si a-ti masca starea de inferioritate in care te simti.
  Cei din Emiratele Arabe Unite, au construit toate acele cladiri exagerate cu un scop clar, de a atrage turistii.
  Pai in Arabia Saudita nu o sa mearga nici un turist (cu exceptia musulmanilor in drum spre Mecca), tinand cont de restrictiile culturale si ideologice de acolo.

  Reply
 • C pe 05 Aug 2011

  Ma intreb ce se va intampla dupa ce se termina petrolul? Cum vor mai intretine aceste cladiri aflate in desert? Fara banii din petrol nu vor mai avea cum sa desalinizeze apa marii si nici nu vor mai construii colosi inutili.

  Reply
 • Paganel pe 05 Aug 2011

  Aţi putea dovedi mai mult respect faţă de limba română, fără cacofonii de genul: “Burj Al Khalifa a intrat în istorie ca cel mai înalt turn din lume”, prin folosirea, de exemplu, a expresiei “Burj Al Khalifa a intrat în istorie în calitate de cel mai înalt turn din lume”…

  P.S. Mă îndoiesc şi de publicarea comentariului şi de faptul că veţi ţine cont de el…

  Reply
 • atia pe 05 Aug 2011

  pana si pt arhitecti e inspaimantator si neplacut la vedere. vorba primului care a postat comentariu..ambitii de oameni tampiti

  Reply
 • Bogdan pe 10 Aug 2011

  Articolul este gresit inca din titlu! Autorul ar trebui sa stie ca denumirea corecta este BURJ KHALIFA, nu Al Khalifa. O simpla cautare pe Google era de ajuns…

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 10 Aug 2011

   Aveti dreptate. Am cautat indelung informatiile pe internet, dar legatura mentala Burj Khalifa – Burj Al Arab a fost mai puternica decat ele. Ne cerem scuze, am corectat. Multumim!

   Reply
 • Bogdan pe 10 Aug 2011

  Nu e nevoie de scuze. Daca apar constant greseli pe site (de acest gen sau altul) va decredibilizati voi in fata celor care va citesc si care cunosc subiectele respective. Si s-ar putea ca a doua oara sa nu va mai viziteze ;)

  Reply
 • Costica pe 08 May 2012

  Treaba e ca ei incerca impunerea wahabismului islamic saudit si de aceea incerca sa lase urme in constiinta. Pentru expati este crancen sa mergi in AS. Turnul ala va fi doar un soi de demonstratie a superioritatii islamului caci numai ei vor merge pe acolo si la dimensiunile alea va fi vizibil din Mecca.. Burj Kalifa in schimb e un turn mondial, turistii sunt baza vizitatorilor, lucru imposibil in Jeddah. Sa va spun eu cati sauditi vin in emitate la cumparaturi si altele?

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului