Design

Concept: Un vehicul de forma unei balene ar putea fi soluția pentru curățarea fluviilor europene

scris pe 31 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 8870 vizualizări
physalia physalis

Vincent Callebaut, un arhitect belgian specializat în designuri ecologice, prezintă o nouă idee pentru epurarea apelor fluviale din Europa. Physalia este un vehicul plutitor autonom din punct de vedere energetic care ar avea rolul de a circula pe cursul fluviilor, servind ca obiectiv turistic, laborator de cercetare si statie mobila de bio-filtrare a apei.

Oricât de nerealist ar suna un proiect precum Physalia, creatorul său nu este nicidecum un simplu visător. Vincent Callebaut este absolvent al institutului Victor Horta din Bruxelles, un arhitect premiat de nenumărate ori, ale cărui lucrări au fost expuse în zeci de expoziții. Cea mai recentă realizare este contractarea pentru proiectul unui turn de apartamente de lux pentru orașul Taipei.

Specializat în designuri ecologice, Callebaut lansează frecvent proiecte cu aspect Science Fiction, dar scopuri cât se poate de nobile. Fie că este vorba despre sediul Consiliului European, proiecte pentru cartiere de locuințe sau clădiri de lux, belgianul pune accent pe reducerea emisiilor de carbon la 0 și regimuri energetice autonome.

La fel ca majoritatea proiectelor sale cu idee ecologică, Physalia are un design inspirat din natură. Barca de 90m lungime are o formă similară cu a unei nevertebrate marine, care îi dă de altfel și numele, „Physalia Physalis“ – bulă de apă în lb greacă. În lumea naturală, organismul e transparent și folosește o vezică umplută cu aer pentru a pluti deasupra apei Oceanului Indian.

Ambarcațiunea ar urma să facă același lucru pe cursul unor fluvii precum Dunărea, Sena sau Rhinul. Energia de deplasare provine de la panourile solare montate pe acoperiș, în timp ce mișcarea se face cu ajutorul unor hidro-turbine. Funcția de filtrare a apelor prin care trece este asigurată de un strat de dioxid de titan, folosit în construcția carenei, care în combinație cu lumina solară, acționează ca un fotocatalizator. Concomitent, vehiculul amfibiu trage apă în carena sa dublă și o purifică natural prin intermediul unei rețele hidraulice puse în funcțiune de aceeași rețea de panouri solare. Pe punte funcționează patru grădini tematice: Apă, aer, foc și pământ care au rolul de a primi vizitatori și de a populariza ambarcațiunea ca loc turistic.

Înainte de a deveni realitate, proiectul se dorește a fi un semnal de alarmă și o sursă de inspirație pentru alte realizări similare. Vincent Callebaut atrage atenția asupra scăderii apei potabile la nivel mondial și poluării din râuri. Physalia ar funcționa ca o atracție turistică, dar în același timp și ca un laborator de cercetare științifică pentru generarea unor soluții asemănătoare.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului