Design

Complexitatea ireductibilă a designului – Saba

scris pe 21 Mai 2012 de Bogdan Ștefănescu 7480 vizualizări
Design - Saba

Formele simple combinate în stiluri cât mai diverse sunt punctul forte al producătorului italian de mobilă Saba. Totuși, în aparenta simplitate, echipa condusă de Enzo Berti integrează detalii subtile care duc la o descoperire continuă a mobilierului „Made in Italy“.

Pornind de la un design raţional, un producător precum Saba se află permanent în căutarea echilibrului dintre ergonomie, design și comoditate. Confortul este de fapt un obiectiv subliniat în fiecare piesă de mobilier, la fel de mult ca și familiaritatea creațiilor.

Structura solidă şi formalismul stilului nu afectează ideea de confort. Dimpotrivă, materialele și formele alese de Enzo Berti, Giuseppe Vigano sau Guido Rosati, designerii companiei, se conturează într-un spațiu primitor care aproape își îmbrățișează utilizatorii. Fiecare obiect are o formă organică, rotunjită, pornind de la corpurile de bibliotecă și încheind cu canapelele acoperite de perne și umplute cu pene.

Pixel, Livingston, Bustier, River, Manta sau Primo Quarto sunt colecții care urmează fără excepție tiparul simplității duse la extrem. Piesele nu sunt spectaculoase, ci dimpotrivă par extrem de familiare, fiind rezultatul unei îmbinări de design modern și retro. Chiar și forma aparte a bibliotecilor și măsuțelor de cafea Saba e gândită în așa fel încât să nu aibă un caracter intruziv ci urmărește să se integreze perfect cu restul pieselor de mobilier. Inclusiv culorile predominante sunt subevaluate. Saba gândește mai ales în gri și negru, crem, nuanțe de alb și bleumarin, punctând cu roșu doar anumite detalii.

Echipa de la Saba este formată din şapte designeri care au studiat arhitectura sau designul industrial şi s-a dezvoltat în jurul designerului veneţian Enzo Berti.  Absolvet al Academiei de Arte din Veneţia, el a luat contact cu designul de mobilier după mijlocul anilor ’70, după ce a urmat un curs la Facultatea de Arhitectură. Conceptele sale impresionează mai ales ca o sinteză eclectică între formă, funcţiune şi estetică ce formează un produs industrial perfect utilizabil.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului