Design

Co-fondatorul Paypal va investi 1,25 milioane $ în dezvoltarea de micro-state libertarianiste

scris pe 18 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 24649 vizualizări
seasteding feat

Peter Thiel, co-fondator al Paypal, se pregătește să investească sume importante de bani într-un experiment social, economic și legislativ. Omul de afaceri își propune să construiască micro-state în care să probeze teorii diferite de cele după care funcționează deja lumea și să găsească soluții practice pentru viața în larg.

Ideile ieșite din comun par a fi noul hobby al milionarilor din întreaga lume. Jeff Bezos investește 42 de milioane de dolari în dezvoltarea ceasului care va funcționa timp de 10.000 de ani, miliardarii saudiți ridică cele mai înalte clădiri din lume, iar Peter Thiel, un om de afaceri a cărui avere a fost obținută prin Paypal, un sistem de intermediere a plăților on-line, urmează să construiască Seasteading. Alături de Petri Friedman, director al proiectului și fost inginer pentru Google, Thiel va iniția un experiment prea scump pentru a fi condus la nivelul unui întreg stat deja existent, folosindu-se de foste platforme de exploatare petrolieră.

O rețea de micro-state construite pe foste platforme petroliere din largul mărilor și oceanelor, Seasteading va fi un experiment libertarianist al omului care a avut viziunea de a finanța Facebook încă de la început și care investește în mod frecvent în orice are un minim potențial de business, de la filme hollywoodiene („Thank you for smoking“) la experimente ADN.

Libertarianismul este o doctrină politică derivată din liberalism, o viziune oarecum extremă, care susține libertatea deplină de alegere a indivizilor în chestiuni politice, economice sau civile. În vârstă de 42 de ani, Peter Thiel își propune ca aceste micro-state să dea un exemplu marilor state ale lumii și să inițieze schimbări importante la nivelul politicilor acestora.

De ce?
Ideea a plecat de la vasele de croazieră, adevărate orașe plutitoare care adăpostesc milioane de ani în fiecare an. Față de acestea, platformele Seasteading vor fi imobile mare parte din timp și nu vor găzdui mai mult de câteva sute de oameni, libertarianiști sau nu, persoane care vor să experimenteze și să dea un impuls de schimbare sistemelor politice din întreaga lume. La nevoie, mai mult platforme se vor uni și se vor specializa din punct de vedere economic pe producția unui singur tip de produse. Nu vor exista tarife de import și export al bunurilor sau un sistem de ajutorare din partea statului. Vor fi permise drogurile ușoare precum și portul de armă la care se adaugă o listă întreagă de libertăți libertarianiste.

Viața pe o platformă Seasteading
Un micro-stat va fi foarte similar ca dotări cu un vas de croazieră de dimensiuni mari. Va avea grădini și spații de joacă, săli și clădiri, spitale și locuri dedicate divertismentului. Cetățenii cu viziuni libertarianiste își vor câștiga viața având slujbe în domeniul serviciilor sau păstrând legătura via Internet cu locurile lor de muncă de pe uscat. Populația va fi extrem de restrânsă inițial și cel mai probabil, proiectul nu va porni cu mai mult de 10-20 de indivizi care să accepte să locuiască pe micro-stat.

Probleme
E vorba de un experiment social și legal, în care indivizii care vor fi de acord să locuiască la bordul acestor micro-state vor avea toate libertățile pe care și le doresc. Pare o utopie, dar majoritatea experimentelor pleacă din acest punct până în momentul în care ajung să se confirme sau infirme. Dificultățile sunt în special legate de siguranța platformelor. În larg, valurile pot atinge înălțimi impresionante care pun în pericol viețile locuitorilor sau siguranța clădirilor în care vor locui. Tehnica este îndeajuns de avansată pentru o platformă petrolieră, dar în condițiile de funcționare ale unui oraș, lucrurile se schimbă. Soluția prezentată de programul Seasteading e oarecum incertă, dar inițiatorii promit să rezolve în timp orice fel de inconveniente.

Proiectul se află abia în faza de început, ceea ce justifică și investiția inițială destul de mică. Planul de dezvoltare presupune ridicarea numărului de locatari la câteva milioane până în 2050. Fiecare dintre aceștia își va cumpăra dreptul de a locui pe unul dintre micro-statele lui Peter Thiel. Oare va reuși un astfel de proiect?

18 comentarii

 • George pe 18 Aug 2011

  Clar ai nevoie de arme, niciodata nu stii cand sare o balena pe tine. Data fiind vivacitatea si agilitatea balenelor in ultima vreme, mai ales datorita poluarii apelor marii cu deseuri radioactive, armele vor fi absolut necesare!

  Reply
 • Damocles pe 18 Aug 2011

  Cred ca e vorba de 1,25 miliarde $! Suma indicata este insignifianta in raport cu proiectul propus.

  Reply
 • Iulian Costianu pe 18 Aug 2011

  Peter Thiel, un miliardar de mana a doua ( daca se poate spune asa), vrea sa construiasca un oras plutitor in Pacific. Acolo el doreste sa puna in practica doctrina libertariana. Sa vada daca nu cumva acest mod de guvernare este mai bun decat cel pe care il are la ora actuala lumea democrata. Ca mai toate doctrinele, sunt convins ca si libertarianismul, odata ajuns realitate, se va dovedi un fiasco. Un curent politic apare in general din bunele intentii ale unui om sau grup de oameni, care vor sa schimbe lumea in bine. Si comunismul a aparut exact din acelasi motiv. Problemele ies la iveala atunci cand noul sistem este implementat in viata reala. Oamenii se vor folosi intotdeauna de punctele slabe ale acestuia pentru a le fi bine lor si celor din jur. Dar binele unuia duce intotdeauna la raul altuia. Daca economia de piata si democratia ar fi fost perfecte, sigur nu iar fi mai trasnit nimanui prin cap sa elaboreze teoria comunismului. Deci faptul ca un sistem de guvernare nou va duce la o societate mai buna, este o iluzie. Ceea ce trebuie schimbat, este OMUL, insa stim cu totii ca acest lucru este imposibil. Oricate doctrine vom elabora si apoi transforma in mod de viata, OMUL ramane acelasi, iar problemele create de el vor persista la infinit.

  Reply
  • daniel pe 18 Aug 2011

   Asa e, ai dreptate. Omul trebuie schimbat, in primul rand prin implementarea unei infrastructuri institutionale, dar mai important, gestionarea sistemelor in mod corect de catre niste conducatori corecti si care conduc prin exemplu. Si comunismul si capitalismul si orice alt sistem va esua daca este implementat cu rea-credinta. De la Iliescu la Basescu la Bush la Obama istoria arata ca un astfel de conducator nu exista sau nu ajunge niciodata intr-o pozitie de control.

   Reply
   • AT pe 19 Aug 2011

    Aici e greseala pe care se bazeaza orice ideologie, care duce la dezastre precum comunismul: ca omul poate fi schimbat prin institutii sau gestionari. Omul nu se poate schimba, se poate doar naste din nou din “apa si din spirit”.

    Reply
    • Nyk pe 19 Aug 2011

     Omul se poate schimba, dar nu prin inginerie sociala. Ci doar prin inginerie genetica sau eugenie. Din pacate, multi vor sari in sus, amintind de Hitler – cu toate ca pot fi gasite mijloace voluntare (sau cel putin unele care nu presupun genocidul, precum limitarea numarului de copii in randul populatiei fara scoli superioare) de a imbunatati zestrea genetica a intregii populatii si a evita idiocratia (recomand tuturor vizionarea filmului omonim). De asemenea, sa nu uitam ca Hitler l-ar fi omorat pe Einstein doar pentru ca a fost evreu, si nu se stie cati ca Einstein au pierit in Holocaust.

     In Singapore (aprox. pe locul 4 in lume la Indicele de Dezvoltare Umana si la PIB/capita), fondatorul a oferit stimulente financiare si scutiri de taxe pentru absolventii de facultati pentru a face copii. A organizat programe speciale, petreceri si excursii doar pentru cei mai inteligenti studenti, incurajandu-i sa-si gaseasca o pereche. Rata natalitatii a sarit de la 30% la 50% in randul celor mai capabili oameni ai societatii singaporeene.

     Reply
 • Aph pe 18 Aug 2011

  Sigur sunt milioane de dolari?

  Reply
 • hash pe 18 Aug 2011

  - Insula cu elice ! (Jules Verne)

  Putem spune ca nu e o noutate, nu ? :D

  Reply
 • euNuke pe 18 Aug 2011

  O să reuşească, binenţeles, şi fireşte că proiectul pare utopic pigmeilor care trăiesc astăzi in sclavia utopismului socialist. E firesc şi să vă pară libertatea drept o formă de extremism din moment ce sînteţi anchilozaţi de gratiile normalităţii dictate, tot mai strînse şi mulate pe trupul şi mintea pipernicite ale foştilor oameni gînditori captivi in ţarcul etatist, este urmarea metamorfozei fiarei in fiinţa domesticite şi docilă…şi e necesar să construiţi justificări ale abandonării liberului-arbitru.

  Şi nici măcar nu este ceva atît de futurist cum vi se pare din moment ce istoria atestă nenumărate situaţii de agregare a colectivităţilor umane pe baze pe care astăzi le numim libertariene. Toate burgurile şi oraşele-port ale evului mediu care au pus bazele capitalismului modern au fost întemeiate de indivizi sătui de hegemonia unor tirani cu puteri nelimitate, hotărîţi să înlocuiască arbitrariul unei false aristocraţii cu domnia legii şi a bunului-simţ. Toate ideile despre piaţă, despre economia de piaţă, despre libertate şi statul de drept se datorează efortului conjugat al unor filozofi ai dreptului fără de care astăzi sclavia voastră ar fi fost la fel de teribilă ca in antichitate. Şi toate lumile ce nu au achiesat la valorile liberalismului trăiesc in continuare in robie şi in totalitarism, chit că este cu bază religioasă sau etatist-laică.

  O să reuşească pentru că din ce mai mulţi indivizi îşi caută refugiul pentru familiile şi averile lor puse in pericol de recrudescenţa statului totalitar, de expansiunea economiei planificate, a jafului etatizat sub pretextul asistenţei şi asigurărilor sociale. Cred că o unitate cetăţeanească [cuprinzînd dreptul de şedere, spaţiul de locuire delimitat, perioada acordată şi numărul maxim de membri ai familiei] in asemenea platforme cu propensiune către entitate politico-statală se va vinde in licitaţii, pentru că muşterii sînt milioane.

  Reply
  • AT pe 19 Aug 2011

   Experimentul poate sa reuseasca atata timp cat ramane la scara de platforma petroliera. Daca ar ajunge la dimensiuni planetare s-ar confrunta cu aceleasi probleme ca lumea de azi.
   Si o critica de ordin practic: acei oameni ce vor manca? De peste in fiecare zi te cam saturi.

   Reply
  • Nyk pe 19 Aug 2011

   Nu vor reusi, pentru ca puterea militara a lumii este detinuta de un stat socialisto-corporatist (Statele Unite), care nu va tolera ca altii sa-i puna sub semnul intrebarii modul de organizare sociala.

   O platforma petroliera plutitoare n-are nicio sansa in fata unor portavioane pline cu avioane F16.

   Reply
   • euNuke pe 19 Aug 2011

    Nyk, esti prada unui puseu de pesimism. regimul actual semi-totalitar din us nu este sustinut doar de complexul industrial-militar si cel financiar, ci si de o fosta puternica clasa de mijloc, care, in pragul colapsului fiind, va incerce orice ca sa’si salveze pielea, inclusiv infiintarea acestor colonii ‘independente’. Acele f16 de care vorbesti nu se vor putea ridica de la sol fara combustibilul livrat de o companie de transport cu sediul mutat recent pe o astfel de platforma-colonie. Degeaba liota de politruci americani se vor agita si rasti la milionarii americani refugiati acolo, caci vor depinde de ei ca sa’si administreze falimentul iminent, caci, am uitat sa’ti reamintesc: statul socialist este pe duca, atat in america cat si’n europa.

    Existenta si perpetuarea unor astfel de colonii depinde de un anume echilibru intre puterile nucleare, state ce vor avea tot interesul [chiar daca ascuns fata de populaatie] de a salvgarda elitele economice si tehnologice in timp ce sistemele nationale se vor narui, aceste entitati para=statale vor reprezenta o forta de rezerva si vor fi incurajate [in secret]. Rusia, China, Israel isi organizeaza migratia de specialitate, isi trimit antreprenorii la vanatoare de minti luminate [competitia in aceasta zona este acerba], iar stilul de viata caracarteristic colonialismului este din nou tolerat, daca nu chiar incurajat mascat, iar capitaluri masive sint deja transferate in statele liberale consacrate [elvetia, lichtenstein, singapore] sau pe pietele inca redutabile [si se prefera chiar regimuri asazis comuniste in dauna celor socialiste]; Rusia, de pilda, isi vinde obligatiunile us in pierdere [si putem sesiza nivelul disperarii] pentru a cumpara aur si franci elvetieni, iar Elvetia va trebui iarasi sa suporte socul prabusirii experimentelor socialiste, similare celor provocate de fascisti in interbelic. asa cum a rezistat aceasta mica federatie atunci, in plina conflagratie, inconjurata de puteri ostile, tot asa vor supravietui si micile colonii maritime libertariene.

    Reply
 • Mama pe 19 Aug 2011

  Oare nu o sa fie o solutie de eludare a taxelor? Va fi un stat care stabileste singur ce impozite plateste, si de acolo isi va conduce afacerile in statul PAYPAL

  Reply
 • Sasu pe 19 Aug 2011

  In Australia exista un asemenea stat unde un femier de origine franceza s-a declarat liber alaturi de supusii lui conform unui articol din Dreptul international… Emite Pasapote si timbre. Pina le iscaleste, noii veniti lucreaza pe mosia lui. Articolul spune. Pentru salvarea vietii unor comunitati acestea se pot declara libere si neutre… Vezi Monaco, Lichtenstain, Andora, Elvetia. etc. In antichitate a fost si Dacia cu trei regiuni si trei capitale. Acolo s-au refugiat poporele lumii cu bogatiile lor de unde Imperiul Roman a jefuit 40 de tone de aur si peste 44 de tone de argint. Coloania de sclavi si carele cu prada jefuita s-a insirat pe Via Apia pe o distantza de 100 de km. Noua colonie va avea destui amatori care sa o populeze dupa ce va jefui uscatul planetar. Urma va alege cum se vor apara de flaminzii planetei.

  Reply
 • lunya7 pe 19 Aug 2011

  dar despre Hundza ati auzit ? Un mod de organizare sociala eficienta, in care notiunea de stat nu exista !

  Reply
  • Copilul Cel Istet pe 23 Aug 2011

   Asta ar fi o veste nimicitoare pentru romani, care un cult pentru stat: statul degeaba !

   Reply
 • Lucian Badea pe 11 Nov 2013

  Vreau să trăiesc într-un sistem libertarian, vreau să fac parte din experiment, vreau să-mi cumpăr teren într-o zonă fără taxe și fără să fie guvernată

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului