Design

Cel mai bine păstrat secret al Olimpiadei – flacăra olimpică

scris pe 01 Aug 2012 de Dragoș Aliciu 11190 vizualizări
Design - Flacara Olimpica

A fost pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când în locul unui cazan enorm, flacăra olimpică s-a format prin alăturarea a 204 de focuri, câte unul pentru fiecare țară participantă. În spatele mesajului designului se află conceptul britanicului Thomas Heatherwick, intrat în istorie ca proiectantul celei mai evoluate flăcări olimpice construite vreodată.

„Ne-am dat seama că de la ediție la ediție suporturile flăcării devin din ce în ce mai mari, mai înalte, mai voluminoase și că nu ar trebui să încercăm să le depășim pe cele precedente.“ a spus Thomas Heatherwick, creatorul britanic al flăcării olimpice.

De-a lungul istoriei, momentul aprinderii focului olimpic a început să fie tratat cu o importanță din ce în ce mai mare până când întreaga festivitate a devenit un spectacol în sine. Iar în 2012, într-un secol al tehnologiei, suportul flăcării olimpice a evoluat de la un simplu bol la o mașinărie complicată și fascinantă în aceeași măsură.

 Foarte apropiat de conceptul unei sculpturi cinetice, suportul a fost construit într-o formă asemănătoare unei flori cu 204 de „petale“ (câte una pentru fiecare țară participantă) fabricate din cupru și montate la capătul unor tije din oțel inoxidabil. În momentul aprinderii, fiecare dintre tije s-a ridicat în poziție verticală pentru a forma simbolul  Jocurilor Olimpice.

Cazanul compus al lui Heatherwick se ridică la o înălțime de 8,5 m, are o greutate totală de 16 tone și ascunde un efort considerabil de proiectare și construcție. Fiecare dintre petalele care alcătuiesc forma florală este unică și a fost produsă manual într-un hambar pe care designerul l-a asemănat cu un laborator hi-tech din seria James Bond.  La finalul competiției, cele 204 țări vor primi fiecare câte un suport, ca amintire a participării la Jocurile Olimpice. În timp ce designul torței a fost făcut cunoscut încă de anul trecut, flacăra olimpică a fost realizată în secret.

Dincolo de dificultatea proiectării mecanismului care mișcă tijele în poziție verticală, instalația a avut nevoie de 15 km de fire care cuplează sistemul de control și încă 6 km montate în interiorul suportului. La capătul lor, un senzor controlează prezența flăcării și cantitatea de gaz eliberată astfel încât focul să nu se stingă indiferent de intemperii.

Thomas Heatherwick este un designer care se exprimă prin orice mijloace îi stau la îndemână. La 42 de ani a fost de multe ori asemănat cu Leonardo da Vinci pentru flexibilitatea cu care abordează arhitectura, sculptura, moda sau lucrul cu metalul. De altfel, profesionistul nici nu se află la primul proiect major al carierei. În 2007 s-a ocupat de pavilionul britanic la expoziția mondială de la Shanghai, a reimaginat autobuzele londoneze și a creat designul unei centrale care funcționează cu biomasă. În rest, studioul său de design proiectează orice, de la genți și piese de mobilier futuriste la piese de artă modernă. Întreaga carieră a lui Heatherwick a fost expusă în zilele Olimpiadei în cadrul unui vernisaj găzduit la Victoria & Albert Museum din Londra. Printre exponate se află și o versiune la scară a celei mai complicate flăcări olimpice.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului