Design

Când ceștile de cafea se transformă în artă

scris pe 23 Aug 2011 de Constantin Bacheș 23091 vizualizări
illy feat

illy Art Collection este un experiment în cadrul căruia artiști contemporani din diferite domenii folosesc ceașca de espresso ca suport pentru un mesaj artistic. Până în prezent, colecția include 70 de nume cu greutate din lumea artistică. Printre ei, Federico Fellini, Pedro Almodovar, Anish Kapoor sau Francis Ford Coppola.

Producătorul de cafea illy a susținut dintotdeauna că espresso-ul e o formă de artă. A accentuat ideea cedând creația ceștii speciale unui designer și trasând apoi o legătură directă între cele două prin conceptul „Art Collection“.

Lucca Trazzi 1993

Forma ceștii de espresso illy a fost desenată de Matteo Thun în 1992, un designer cu un portofoliu vast în domeniul ustensilelor de bucătărie, dar și lucrări de arhitectură și design industrial. Cu sugestiile practice ale lui Francesco Illy (fondatorul mărcii) în gând, Matteo reușea să transforme un obiect banal într-o mică operă de artă. Demersul mergea chiar mai departe odată ce marca decidea să dea o dimensiune vizuală degustării cafelei. Prezenta „Arts & Crafts“ (Arte și meserii), o primă ediție limitată de cești imprimate cu mesajul artistic al unui grafician, un pictor, un sculptor, un fotograf și un arhitect. Cei șase artiști au creat șase cești diferite, toate concentrându-se pe iubirea pentru cafea.

Anish Kapoor 2011

Asocierea cu arta a debutat în 1992, același an în care designerul Matteo Thun a definitivat silueta ceștii de espresso illy. Ideea transpusă în realitate a venit chiar din partea lui Francesco Illy ale cărui recomandări făcute către Matteo Thun urmăreau să adauge aromei espresso-ului o dimensiune vizuală artistică. Un an mai târziu apărea și „Creativity has no limits” (Creativitatea nu cunoaște limite), ediție a cărui succes în întreaga lume a determinat lansarea celei de a treia colecții sub semnătura unui singur artisti, Sandro Chia.

Pedro Almodovar 2009

De atunci până în prezent, de-a lungul a 19 ani, peste 70 de artiști și-au pus semnătura pe tot felul de idei și finisări, toate cu efect special pentru iubitorii mărcii. Fiecare ediție are o poveste specială, iar fiecare detaliu o justificare fascinantă. Nu există o rețetă de creație pentru modul original în care artiști cunoscuți sau debutanți consimt să se implice în povestea illy art. Colecțiile includ desen, pictură, fotografie, sculptură, modă sau film fiind prezentate în cadrul evenimentelor de artă, în special la Bienala de la Veneția.

Francis Ford Coppola 2000

În general o ediție include șase tipuri de cești pentru espresso și cappuccino. Din 2006, illy art collection a fost extinsă și la nivelul cutiilor de cafea. Toate creațiile pot fi văzute pe site-ul oficial al producătorului, aici.

4 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului