Design

Bună dimineața de deasupra norilor! – LEAP

scris pe 12 Dec 2011 de Constantin Barbu 8813 vizualizări
feat LEAP

Una dintre marile probleme ale expedițiilor montane, mai ales pe timp de iarnă, este că exploratorii sunt aproape întotdeauna obligați să coboare, odată ce au atins vârful unui masiv montan. O companie italiană propune o soluție care permite alpiniștilor să rămână deasupra norilor mai mult timp: o capsulă integrată, ce poate fi cărată cu elicopterul aproape oriunde, și care oferă posibilitatea de a savura succesul unei ascensiuni reușite o perioadă mult mai lungă.

LEAP (Living Ecological Alpine Pod – Capsulă de locuit alpină ecologică, n.r.) este construită pentru a fi cel mai înalt standard din domeniul refugiilor montane. Construcția fiecărui modul este făcută la altitudini joase, iar capsula finală este transportată cu elicopterul până la destinație. Acolo, o echipă de alpiniști-constructori se ocupă de instalarea sistemului de susținere pe versant și de punerea în funcțiune a micului refugiu.

Apoi, întregul modul devine complet independent: construit din materiale compozite, care asigură o izolare aproape perfectă, LEAP este disponibil în variante de 6 sau 12 persoane. Alimentarea cu electricitate se face prin intermediul unui sistem fotovoltaic instalat pe acoperiș, iar mentenanța necesară este minimă. În cazul unor probleme majore, întreaga capsulă este transportată cu elicopterul până la cel mai apropiat centru de service și apoi repoziționată în locul inițial.

Interiorul fiecărei capsule este mobilat cu strictul necesar, într-un mod care ține greutatea totală sub control, dar păstrează toate funcțiile esențiale. Confortul este limitat, dar peretele transparent din capătul fiecărui modul face compromisul să merite, în opinia noastră.

O primă capsulă a fost instalată deja pe Mont Blanc, iar mai multe detalii puteți găsi pe leapfactory.it.


1 comentariu

  • Nautilus pe 13 Dec 2011

    Refugiu pentru alpinişti… dar şi un refugiu pentru expediţiile geologice prin Antarctica, Siberia, North Slope şi alte câteva locuri în care se pot găsi minereuri, petrol, gaz natural… :)

    ~Nautilus

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului