Design

Locul de muncă de acasă – Archipod

scris pe 29 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 21305 vizualizări
featured

Archipod este o soluție inedită pentru persoanele aflate în căutarea unui spațiu de lucru pentru acasă. Oferă intimitate, reduce costurile asociate deplasării până la un birou extern și în plus, arată ca o căsuță din poveste, pentru adulți.

Ar fi interesant ca drumul zilnic până la birou să fie înlocuit de o plimbare extrem de scurtă până în spatele propriei grădini. Orar flexibil, vestimentație la alegere, trafic 0. Archipod se folosește de Internet pentru a educa o categorie de profesioniști să renunțe la deplasarea până la biroul din oraș și să-și facă treaba comod, de acasă.

Propunerea sună corect în teorie și oferă avantaje indiscutabile pentru potențialii clienți. Birourile sferice seamănă cu ceea ce ar putea să fie căsuța unui hobbit din Lord of the Rings sau, datorită ușii gull-wing cu deschidere verticală, o capsulă spațială. Un „pod“, așa cum îl numește producătorul în engleză, măsoară aproape 3m în diametru și 2,5m înălțime. Dimensiunea nu e impresionantă, dar lumina naturală care intră prin cele două hublouri, unul plasat pe lateral și unul aflat în tavan crează impresia spațiu mai mare. O a doua variantă, botezată Fatpod, are un diametru de 3,9m, oferind evident, o suprafață de lucru mai generoasă.

Sferele sunt realizate din placaj de lemn rotunjit și izolate din plin cu fibră de sticlă, dublată de o folie care oprește umezeala și căldura. Finisajele interioare sunt făcute cu gips carton astfel încât semnele îmbinărilor rămân permanent ascunse. Țiglele din afară sunt tăiate din lemn de cedru, o esență care permite schimbul de aer dintre interior și exterior, dar care acționează și ca un bun izolant.

Archipod se recomandă ca o alternativă ecologică. În primul rând că elimină nevoia folosirii unei mașini pentru deplasarea la birou. E construit din materiale reciclabile și, spre deosebire de un spațiu de lucru în interiorul casei, poate fi încălzit mult mai ușor printr-o sursă electrică încorporată. Oferă liniște și, datorită ferestreor mari, nu necesită iluminare artificială pe timpul zilei. Evident, folosirea spațiului ca birou nu este obligatorie. Archipod poate fi transformat practic în orice, de la încăpere de studiu la o cameră de relaxare în afara casei.

9 comentarii

 • Tavi pe 30 Jun 2011

  Si preturi de-ti construiesti in curte 70 mp :) )

  Ma intreb ce ar alege cineva, sa-si construiasca birou cu sala de conferinte, cu baie, cu ferestre ample adaugand un nou etaj la casa sau sa-si cumpere o sfera claustrofoba de 10 mp?

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 30 Jun 2011

   În teorie, pentru a-și bucura ochii cu ceva inedit, pentru a nu avea nevoie de autorizații speciale de construcție și pentru a-i mai rămâne spațiu și pentru altceva în curte.

   Reply
  • raluca pe 29 Feb 2012

   probabil ca sa cumperi sferoidul ar fi exorbitant, iti dau dreptate. excluzand problema banilor insa, sigur vei reusi sa iti largesti perspectiva: mai putin constrit insemna sa influentezi mediul mai putin. in plus, poate nu ai nevoie de 70mp de constructie nici in gradina, nici pe casa. eu, traind la bloc de cand ma stiu, visez sa am gardina pe care sigur n-as construi-o :)

   Reply
 • molekular pe 30 Jun 2011

  as construi asa ceva doar pentru aspectul lui. a3a fotografie este mai mult decat elocventa. plus ca poti sa ii oferi o cu totul alta destinatie decat birou.

  Reply
 • Nautilus pe 30 Jun 2011

  Archipod sunt englezi.

  O firmă americană construieşte astfel de “cabane sferice” de câţiva ani buni încoace. Sunt destinate suspendării între ramurile unui copac mare, pentru camuflaj şi siguranţă, pot fi folosite drept cabane de vânătoare, sau cabane pentru turiştii care vor, pur şi simplu, să observe viaţa în sălbăticie.

  Exemplu (interior şi exterior):

  http://www.ecosalon.com/wp-content/uploads/2009/02/product_wood_sphere.jpg

  ~Nautilus

  Reply
 • Jan pe 30 Jun 2011

  Si cam cat ar costa o jucarie din asta?

  Reply
 • KAMNER pe 01 Jul 2011

  Incredibil! Francezii aveau un slogan la lansarea masinii ESPACE : “adevaratul lux este spatiul ” … de ce vreti sa traim in capsule puchinite. vreti sa simtiti ceva deosebit? incercati domurile monolitice.
  Va astept sa le vizitati chiar la noi in tara la Zarnesti – Brasov.

  Reply
 • alexx pe 01 Jul 2011

  Probabil ca unii sunt atrasi de geometria capsulei. Dar, lucrul acasa sau mai precis “inside the sphere” te duce la depresie. Lipsa comunicarii, interactiunii cu colegii si concentrarea initiala doar pe activitati profesionale conduce la blocaj. Din cauza izolarii incepi sa butonezi intr-una, sa treci de pe gmail pe facebook si apoi pe site-urile unor jurnale. Te simti frustrat si incercarea de reintegrare sociala conduce la esec. Asa ca e mai bine sa mergeti la birou si sa nu stati in capsula!

  Reply
  • Nautilus pe 01 Jul 2011

   E foarte posibil.

   Însă o astfel de capsulă nu trebuie neapărat să fie un birou. Mai poate fi şi bungalow pentru cazarea turiştilor (în locul renumitelor “căsuţe”), chioşc de grădină, minibar sau chişc pentru vânzarea diverselor produse în parcurile mari.

   Avantajul: faţă de un chioşc cubic sau octogonal, oferă un spaţiu interior mult mai mare.

   ~Nautilus

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului