Design

Arta joculului cu focul – Dominique Imbert și Focus

scris pe 02 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 11724 vizualizări
Design - Focus

Deosebirea dintre un artist și un designer industrial e evidentă în cele mai multe dintre cazuri. Muzeele de artă contemporană au însă „talentul“ de a amesteca operele și, în același timp, un creator de forme precum Dominique Imbert nu ajută deloc la luarea unei decizii asupra deosebirilor. Cert este că Focus, opera sa de căpătâi, este îmbinarea perfectă dintre domeniul artistic și cel al designului. Fără dubii.

Ca în toate poveștile frumoase, istoria Focus începe întâmplător în atelierul unui artist francez. Fără pregătiri prealabile, la 27 de ani, licențiatul în literatură, etnologul și doctorul în sociologie Dominique Imbert abandonează catedra pentru a deschide un mic atelier de prelucrare a metalului în sudul Franței, aproape de Montpellier.

Primul șemineu Focus apare în 1968 din nevoia de a încălzi atelierul, fără pretenții de artă contemporană sau idei de producție în masă. La 43 de ani distanță, cu exponate în galerii de artă din Franța, lucrări în complexuri de apartamente din Tokyo, apariții în Guggenheim museum sau muzeul de artă modernă din Stockholm, dar și aprecierea unor arhitecți precum Norman Foster, opera lui Dominique Imbert este un succes.

Dincolo de stil, șemineele produse, acum în număr de 58, sunt și foarte practice conform producătorului. Eficiența energetică este cotată la 70%, iar cantitatea de monoxid de carbon eliberată în cameră se ridică la 0.6%. În Franța, șemineele Focus au primit cinci stele, notarea maximă pentru eficiență, indiferent de combustibil – lemn, gaz sau etanol.


1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului