Design

Arhitectură și ecologie: în Milano se construiește prima pădure verticală din lume

scris pe 12 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 26063 vizualizări
Design - Prima padure verticala din lume

Bosco Verticale este un turn care își propune să rezolve problema lipsei de vegetație din marile orașe. Clădirea de 27 de etaje servește ca spațiu de locuit, dar și ca un mod de a produce, recupera și recicla energie. Arborii vor fi plantați pe balconul fiecărui apartament cu scopul de produce oxigen și de a feri interiorul camerelor de poluare căldură excesivă.

Ideea după care funcționează marile orașe e cât se poate de simplă: atunci când spațiul lipsește, dezvoltarea continuă pe verticală. Arhitectul Stefano Boeri a mers pe același principiu în momentul în care a proiectat Bosco Verticale, o clădire pe care o consideră absolut necesară în evoluția metropolelor moderne și mai ales a orașului Milano, unul dintre cele mai poluate din Europa.

În cazul în care apartamentele ar fi fost construite pe pământ, ca locuințe individuale, cartierul s-ar fi întins pe 50.000 mp de pământ, cu o adiție de 10.000 mp dedicată copacilor. Dar dincolo de economia de spațiu, Bosco Verticale funcționează ca un centru de reciclare plantat chiar în mijlocul orașului. Vegetația oferă umbră pe timpul verii, ferind în același timp apartamentele de particulele de praf din aer și reducând nivelul de poluare fonică. Irigarea copacilor se va face prin reciclarea apei menajere, sistemele eoliene și fotovoltaice contribuind la auto-susținerea clădirii din punct de vedere al energiei.

Idei similare au mai existat și în trecut, dar abia recent orașe precum Valencia, Londra, Tokyo sau New York au început dezvoltarea unor clădiri care să încorporeze plantele în structura lor. Fără dubiu, rezultate asemănătoare pot fi obținute și în urma aplicării unei arhitecturi verzi, fără plantarea unei singur copac. Stefano Boeri își dorește însă promovarea un concept de arhitectură vie care se leagă în primul rând de modul în care orașul „se comportă“ cu cetățenii. Proiectul său pentru Milano ilustrat și în volumul „Biomilano“ conține șase puncte, ideea pădurii verticale fiind doar una dintre ele. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul oficial al arhitectului.

7 comentarii

 • zertty pe 12 Oct 2011

  Ideea e frumoasa, insa ma intreb cit de luminoase vor fi incaperile turnului…

  Reply
 • Reader pe 14 Oct 2011

  lasa “ca cand” stateam in pesteri nu se punea problema de luminozitate. macar sa ajungem sa respiram un aer mai curat ca nu vom simti lipsa luminii …

  Reply
 • Lucian pe 14 Oct 2011

  Mi se pare un trade-off okay, pierzi lumina si ceva spatiu si castigi aer curat. Am sa fiu curios sa vad cum va fi pusa in practica ideea.

  Reply
 • Ritzi Pitzi pe 14 Oct 2011

  S-ar castiga mult mai mult spatiu verde prin utilizarea teraselor existente, care au la suprafata pietris, beton, asfalt etc. si care transforma marile orase in niste imense deserturi.

  Reply
 • Olimpiu pe 25 Oct 2011

  Superba ideea. Astfel se mai reduce numarul doritorilor de casa cu gradina si ocuparea suprafetelor. Mi-ar placea sa locuiesc intr-un astfel de apartament. Sper sa fie cat mai multe constructii de acest gen si cat mai curand.

  Reply
 • constantin butnariu pe 06 Aug 2012

  Bineee…v-am ascultat parerile tuturor, vis a vis de lumina, de aer, de etc…dar pierdeti un singur lucru din vedere! Unde mai punem rufele la uscat?

  Reply
  • ruje nerdian pe 07 Aug 2013

   Nu le mai usuci. Le iei ude pe tine si se vor usca “la purtator” caci la cat cosuma uscatoarele de rufe (6kW/h)te lasi pagubas, la salariile din rromanistan

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului