Design

9 hours – hotelul capsulă japonez care îți programează timpul

scris pe 13 Sep 2011 de Dragoș Aliciu 25659 vizualizări
design - 9h hotel

Nine hours este un hotel capsulă ultra-minimalist din Kyoto, Japonia. Eficiența dusă la extrem împarte ospitalitatea niponă într-o adunare simplă: o oră pentru duș și toaletă + șapte ore de somn + o oră de odihnă = nouă ore.

În ciuda înghesuielii extreme pe care o propun, hotelurile capsulă există/rezistă în Japonia de peste 30 de ani. „Kapuseru hoteru“ este un tip de hotel care pune accent pe eficiență în folosirea spațiului și astfel, în loc de camere spațioase, oferă oaspeților un loc de dormit puțin mai mare decât propriile dimensiuni. Locuri de cazare ieftine, capsulele au ca unic scop să pună la dispoziția clienților strictul necesar.

Nine hours nu este așadar un concept neobișnuit în peisajul orașului Kyoto, dar ceea ce îl duce un pas mai departe decât pe restul este și o dozare foarte precisă a timpului pe care îl petrec oaspeții. Nouă ore este durata recomandată de ședere, dar cei care îi trec pragul se pot caza pentru cel puțin 4h și cel mult 17h.

Redesenarea prin care a trecut recent localul a urmărit înlăturarea imaginii nu tocmai favorabile pe care o au acest gen de hoteluri. Designul exclude orice formă de neînțelegeri, conducându-i pe oaspeți de-a lungul traseului care le asigură eficiența maximă de timp. Peste tot, marcajele simple plasate pe podea și pereți împart spațiile după criterii de utilitate. Nici o culoare nu sare în ochi, împrejurările fiind păstrate în alăturarea simplă a tonurilor de alb și negru.

Un număr de detalii gândite „inginereștește“ asigură confortul șederii: perna este fabricată din șase materiale diferite în funcție de zonă, astfel să ofere o susținere optimă a capului și gâtului; capsula de dormit a fost regândită, desenată cu linii rotunjite și luminată din belșug astfel încât să nu dea spaime claustrofobe.

Check-in-ul poate fi făcut la orice oră și presupune „cazarea“ pantofilor într-un dulap special de la parterul hotelului. După completarea datelor personale și plata integrală a serviciului, oaspetele ia unul dintre cele două lifturi către zona vestiarelor, aflată la etaje separate pentru bărbați și femei. Poate face un duș pentru ca apoi să se retragă către zona capsulelor de dormit. Toate accesoriile igienice sunt împărțite pe categorii și pachețele, de la periuța de dinți la prosoapele albe de înaltă calitate. Peste exact 7 ore, un sistem silențios de alarmă bazat pe lumină îl va anunța că a venit vremea să plece. Își reia toaleta și își recuperează îmbrăcămintea și bagajele, apoi se întoarce la rutina sa zilnică. A venit, a dormit, a plecat.

11 comentarii

 • Bodollino pe 13 Sep 2011

  o idee extraordinara, in special pentru cei care inteleg si accepta conceptul. oare vom vedea la otopeni asa ceva in curand?

  Reply
 • gazpefoc pe 13 Sep 2011

  hmm, se pare ca japonezilor le-a placut Asimov. sau Asimov s-a inspirat de la ei cand a descris viata in cavernele de otel.

  Reply
 • Dragos pe 13 Sep 2011

  Odios!

  Reply
 • Asimov pe 13 Sep 2011

  Dezumanizant.

  Reply
 • porcaru pe 13 Sep 2011

  oribil. mai trebuie sa umbli si descult ca sa iei tot felul de micoze.

  Reply
  • Dayana pe 05 Mar 2014

   Nu are legatura, in Japonia, in aproape orice casa/hotel/pensiune ai intra, trebuie sa te desculti la intrare. Face parte din codul bunelor maniere la ei. Li se pare extrem de nepoliticos sa intri incaltat intr-o locuinta.

   Reply
 • Nyk pe 13 Sep 2011

  Asiaticii astia sunt ca borgii: nu au pic de individualism in ei, la ei totul e colectiv.

  Totusi, n-ar fi o idee rea sa se construiasca astfel de locuinte pentru oamenii strazii din Romania, de exemplu. E mai bine decat sa dormi sub cerul liber.

  Iar ca hotel, ma gandesc ca e mult mai ieftin decat cele obisnuite. Ar putea fi o oportunitate pentru cei mai saraci dintre noi – sa vada si ei lumea, chiar daca nu-si pot permite sa se cazeze nici la un hotel de 2 stele. Ar prinde bine pentru romanii care vor sa viziteze Alpii elvetieni, de exemplu, fiindca Elvetia este o tara extrem de scumpa chiar si pentru vest-europeni.

  Reply
 • ConstruireaCasei.wordpress.com pe 14 Sep 2011

  Cred ca functioneaza in anumite cazuri speciale.
  Fata de antecomentatorii mei, adaug:

  - problema cu umblatul descult se rezolva usor folosind “incaltari de protectie” – in genul celor din spitale.

  - daca pretul unei astfel de “custi” este foarte decent – comparativ cu hotel/motel, atunci merita.

  - e nevoie de un standard de civilizatie (sa te porti civilizat cu spatiile acelea impecabile)

  - nu am inteles nevoia de alb si negru (si doar 4 culori in tot “hotelul”)

  - e nevoie de solutii de dezinfectare eficiente pentru spatii asa de inguste

  - nu am inteles cum se produce si cum actioneaza aerul conditionat.

  - nu am vazut cum sunt folosite capsulele de la nivelul de sus (scara sau te cateri pe capsule)?

  - nu am vazut cum arata un om normal intr-o astfel de capsula pentru a-mi face o idee mai obiectiva despre dimensiunea efectiva.

  Reply
 • eduard pe 14 Sep 2011

  ingrozitor, din punctul meu de vedere, probabil o solutie excelenta pentru multi. N-as dori sa fiu nevoit intr-un viitor SF de acest gen.

  Reply
 • Tudor pe 14 Sep 2011

  Se numesc capsule hotels si sunt raspandite in Japonia.
  In principal sunt folosite de commuteri care raman prea tarziu la munca/baut pentru a prinde ultimul tren sa se intoarca acasa.

  Reply
 • Claudiu pe 15 Apr 2012

  Oare cat de bine izolate sunt capsulele? Ce te faci daca vreun “vecin” sforaie rau?

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului