Design

6 accesorii din viitor pentru baia prezentului

scris pe 27 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 16939 vizualizări
featured

Viitorul accesoriilor sanitare cere intervenția unui instalator la fel de mult precum o necesită și pe cea a unui electrician sau a unui programator. Banala cameră de baie primește actualizări de formă la fel de repede ca și restul casei. Unele dintre ele sunt cu adevărat impresionante.

D.K. & Wei Design – dușul Arc
În domeniul sistemelor de duș, numeroase branduri de design au făcut cam tot ce se putea: muzică, sisteme de saună aplicate în cabină, jet de apă colorat în funcție de temperatura acesteia, sisteme de cromoterapie, instalații care permit căderea apei sub formă de cascadă sau ca o ploaie șamd. Și totuși, nimeni nu a prevăzut până la Arc un sistem de reciclare a apei. De forma unui arc de cerc, dușul este capabil să comute de la sistemul normal la unul în regim eco. Provenit din cutia cu imaginație a unui studio fondat de David Koo și Zheng Yawei, ambii chinezi, sistemul ar fi capabil să economisească o cantitate impresionantă de apă printr-o idee simplă. Într-o primă fază apa proaspătă este încălzită și amestecată cu apă rece pentru a corespunde temperaturii selectate de utilizator. Baza acționează ca o pompă care adună apa care se adună pe podeaua de formă concavă, o prefiltrează, o trece printr-un filtru de carbon și o reintroduce în sistem atunci când este curată.

kootouch.blogspot.com

Robinetul cu touchscreen – Carlo Frattini și Renshui
Carlo Frattini, un brand italian cu experiență în domeniul accesoriilor sanitare, propune un robinet de bucătărie cu touch-screen. Dincolo de ingeniozitate, soluția este și foarte utilă, premițând reglarea presiunii, temperatura exactă a apei, dar și cantitatea care urmează să curgă. Robinetul inteligent anunță când se defectează și oprește singur apa în cazul unei scurgeri. Toate comenzile se fac prin intermediul unui ecran sensibil la atingere, semn că vechea rozetă nu se va mai întoarce niciodată. Un sistem similar folosește și Renshui, o inovație venită pe filieră chineză care se remarcă tocmai prin faptul că nu arată deloc ca un robinet. Față de Nomos, robinetul controlabil este capabil să avertizeze printr-un LED roșu atunci când temperatura apei este prea mare.

Carlo Frattini

Chiuvetele Kanera
O chiuvetă este o chiuvetă, nu? Un sistem simplu de preluare și scurgere a apei și nimic mai mult. Kanera are o optică cel puțin diferită care transformă simplele forme concave în opere de artă sanitară (!?). N-am putea spune cât de practic este rezervorul vălurit, dar câștigă primul loc pentru spectaculozitate. Chiuvetele Kanera arată ca reprezentarea tridmensională a unei hărți de relief și, așa cum spune producătorul, sunt exemplificarea unei filosofii bazate pe o poezie a apei. Și noi care tocmai spuneam că în domeniul designului germanii sunt conduși mai ales de funcționalitate

Kanera

Toaletele Inax
Anii bătrânului „water closet“ sunt greu de numărat precis dar, după standarde moderne, timpul schimbării e aproape. Marca Inax conturează destul de clar direcția pe care, cel mai probabil, o vor urma toate toaletele viitorului. Regio și Satis sunt două modele care beneficiază de funcții care s-au mai folosit în industrie, dar care nu au fost prezentate până acum într-o formă atât de bine finisată.

Toaletele Inax sunt capabile să lumineze picioarele, beneficiază de o funcție de încălzire a scaunului și un sistem de sunet integrat care pornește imediat ce persoana a ridicat capacul. În timpul folosirii, o boxă incorporată cântă melodia preferată, aleasă dintr-o listă, iar un sistem de odorizante alungă mirosurile neplăcute, fiind urmat de un jet de apă de curățare a cărui temperatură poate fi stabilită dinainte. Inclusiv tragerea apei e un sistem patentat Inax. Sub numele „Silent Stream Flushing“ se ascunde un sistem de clătire complet silențios și, după cum spune producătorul, eficient.

Inax e o companie japoneză care nu mai e de mult un începător în lumea accesoriilor de baie. Există încă din 1924, când alături de unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți americani ai perioadei, Frank Lloyd Wright se ocupa de aranjamentul de plăci ceramice din Imperial Hotel, Tokyo. De atunci, marca a patentat numeroase sisteme sanitare, robinete automate și scaune de wc cu funcții complexe.

Inax

Oglinzile de baie Stocco și Roca

Tehnologia touchscreen revine în listă și, după cât de aglomerat pare viitorul de prezența ei, se pare că vom tânji după apăsarea unui buton fizic. Concepte pentru anumite firme, o realitate aflată în producție pentru altele, oglinzile de baie cu touchscreen se achită de funcții minore deocamdată. Stocco fabrică deja o oglindă care se conectează la un player muzical și care funcționează ca un difuzor și ca o telecomandă de control. Dincolo de butoanele obișnuite pentru controlul muzicii, oglinda afișează ora, are o funcție de dezaburire și un barometru. Roca, unul dintre cei mai mari producători de accesorii de baie are o soluție care merge puțin mai departe adăugând în lista de beneficii și un termometru care indică temperatura ambientală, dar și pe cea din exterior.

Stocco și Roca

Foto: Stocco, Roca

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului