Design

3 narghilele cu pasiune pentru design: Porsche Design, Airdiem, Medusa

scris pe 20 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 12692 vizualizări
feat

Cu toate că are o istorie de sute de ani, narghileaua refuză să cedeze în fața trabucurilor sau țigărilor. Dincolo de opțiunile tradiționale oarecum cunoscute, provenite din Turcia sau Egipt, vă prezentăm trei producători de narghilele care nu doar că abandonează tiparul clasic, dar construiesc un altul nou.

A construit o întreagă civilizație în jurul ei. Poartă nume diferite în funcție de locul în care se fumează, de la hooka la shisha sau narghilea, dar principiul rămâne același, unul simplu, descoperit de către un fizician de la curtea împăratului mogul Akbar I în jurul secolului al XVI-lea. Înainte de a fi tras în gură, fumul tutunului special trece prin recipientul cu apă. Toate narghilelele sunt construite așa, dar câteva dintre ele ies în evidență. Iată varianta high class a fumatului de shisha.

Porsche Design

Atelierul de creație Porsche Design ocupă cel puțin un capitol în toate manualele de design cu studii de caz. Construit în completarea stilului inconfundabil al producătorului german de mașini cu același nume, studioul de design se ocupă de accesorii, mobilier și îmbrăcăminte, ceasuri sau instrumente de scris. Sunt foarte puține lucruri pe care Porsche Design nu le face sau nu se gândește măcar să le facă și chiar și așa, narghileaua semnată de designerii firmei germane este o surpriză.

„Shisha“ îmbină materiale de înaltă calitate, precum aluminiul, oțelul inoxidabil, și sticla, reunite într-un design clasic . Măsoară 55 de centimetri înălțime, iar cordonul este realizat din TecFlex, același material întâlnit și la instrumentele de scris. Narghileaua face parte din Porsche Design World Collection, un set de obiecte simple cu diferite conotații culturale. Din aceeași colecție fac parte și un set de bețișoare chinezești, un set de cești de ceai și boluri de supă, precum și o jachetă, un tricou polo sau o eșarfă.

Airdiem

Pentru soții Eric și Emmanuelle Gormand, narghileaua a fost o descoperire absolut întâmplătoare, în timpul unei vizite de afaceri în Orientul Mijlociu. Au preluat motivul convivialității, al împărtășirii aburului aromat, dar și al gândurilor din jurul unei narghilele, transformând-o într-un întreg concept căruia i-au spus Airdiem. Cu ajutorul unor designeri consacrați, cei doi francezi s-au jucat cu formele ca în cazul creației lui Hilton Mc Connico sau au simplificat totul la maxim într-un design venit din partea Neddei Asmar. Câteva detalii fac din narghilelele Airdiem bunuri de preț în colecția fumătorilor. Arzătoarele sunt construite din material ceramic de înaltă calitate, iar cărbunele este ascuns în interiorul lor. În caz în care luleaua se răstoarnă, cărbunele rămâne în incinta desemnată. Pe lângă obiectele în sine, Airdiem pune la dispoziția clienților și humidoare pentru păstrarea tutunului, accesorii și diferite tipuri de tutun, dar și mobilier pentru decorarea camerei speciale de fumat.

Medusa pipes

Dacă în cazul celorlalte două narghilele arta stă în prelucrarea metalelor, Medusa aduce elementul de diferență prin suflarea sticlei în care e conținută apa. Scoase parcă dintr-un atac al marțienilor în „Războiul lumilor“, narghilelele Medusa sunt suflate manual, îmbinând tehnici de prelucrare modernă a cristalului de boemia cu arta tradițională a modelării metalului. În spatele producției se află un atelier de design din Cehia care a creat un întreg ecosistem de narghilele de inspirație acvatică și accesorii dedicate.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului