Cultură

Ziua și noaptea în aceeași fotografie – Expoziția „Day to night“

scris pe 18 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 18779 vizualizări
day and night

Stephen Wilkes este un fotograf complet. Portofoliul său acoperă imagini sociale, fotografii pentru domeniul publicitar sau fotoreportaje emoționante. Dar una dintre cele mai interesante lucrări este expoziția de fotografii care surprind ziua și noaptea în aceeași cadru. Locul de desfășurare nu putea fi mai potrivit: adevăratul oraș al luminilor, New York.

Procedeul de obținere al imaginilor presupune un mic truc din lumea fotografică digitală. Pe parcursul unei zile, timp de 10-15 ore se trag sute de cadre care se suprapun cu ajutorul calculatorului. Din fiecare poză se păstrează detaliile esențiale, iar astfel, imaginea finală ajunge să fie compusă din sute de straturi identice ca punct de vedere al aparatului, dar complet diferite ca subiecți, amplasare a acestora sau iluminare. Cu prima poză realizată în cursul dimineții și ultima capturată târziu în noapte, Stephen Wilkes crează o tranziție extrem de fină între toate cadrele. Reușește să aducă în aceeași imagine aglomerația unei zile obișnuite în New York precum și spectacolul de lumini care are loc noaptea.


Informații despre fotograf

Stephen Wilkes este cunoscut în special pentru ciclul de fotografii realizate pe Ellis Island în 1999, un loc de carantină în care imigranții care doreau să intre între 1892 și 1954 pe „Pământul Făgăduinței“ erau ținuți și controlați pentru diferite afecțiuni. Imaginile au avut un impact atât de puternic încât clădirile din partea de sud a insulei au fost restaurate și sunt păstrate ca parte a istoriei SUA. În rest, cariera lui Wilkes se împarte între fotografii realizate pentru publicații de prestigiu precum Vanity Fair, Sports Illustrated, Time sau Conde Nast Traveler și lucrări publicitare. A participat la numeroase expoziții singur sau alături de alți fotografi iar inclusiv Night and Day se bucură de propria expunere în cadrul Clampart, o galerie din centrul New York-ului.


4 comentarii

 • valens pe 19 Aug 2011

  Foarte interesant, usor halucinant, cu note bizare (de ce toate vehiculele sunt taxiuri??)

  Reply
  • Cristi pe 21 Aug 2011

   Decat cum e la noi, strazile pline de masini INTRE orele 9-18

   Reply
   • bogdanicus pe 22 Aug 2011

    E normal sa inceapa o propozitie cu “Decat”? Decat cine? Decat care? Decat unde?

    Va rog sa nu mai ucideti limba romana, ma simt revoltat.

    Reply
 • alin pe 19 Aug 2011

  Imi aminteste de ‘stilul’ HDR dar si mai artificial, si mai kitschy. Impact vizual facil prin saturatie si contrast puternic.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului