Cultură

Un tablou al lui Nicolae Tonitza a fost vândut pentru suma record de 290.000 de euro

scris pe 15 Dec 2011 de Constantin Barbu 15010 vizualizări
1

Tabloul “În iatac”, de Nicolae Tonitza, a devenit miercuri seară, la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark, cea mai scumpă lucrare vândută până acum pe piaţa de artă din România, după ce a atras un preț de aproape 300.000 de euro.

Pictura, considerată de specialiști drept cel mai valoros nud realizat vreodată de pictor, a avut un preț de pornire de 120.000 de euro, iar prețul de vânzare estimat înainte de licitație urca până la 250.000 de euro.

Recordul precedent a fost stabilit de o pictură a lui Nicolae Grigorescu, care a fost vândută în luna acestui an pentru suma de 270.000 de euro. Tabloul “Fata cu mărgele roșii”, nume dat de noul proprietar, dat fiind că pictorul a ales să nu își numească lucrarea, este acum expus în cadrul muzeului Brukenthal din Sibiu.

Licitaţia de miercuri seară a avut încasări totale de 1.605.350 de euro, fiind adjudecate 99% din cele 142 de loturi scoase la vânzare. Printre lucrările vândute la preţuri mari miercuri seară s-au mai numărat “Care cu boi la Orăţii”, de Nicolae Grigorescu – 165.000 de euro şi “Ţărăncuţă cu turmă de oi, pe Valea Muscelului”, de Nicolae Grigorescu – 90.000 de euro.

1 comentariu

  • VASILIU MIRCEA PAUL pe 15 Dec 2011

    In fine s-au trezit si ferraristii nostri ca un tablou bun e unic si nepretuit spre deosebire de orice automobil oricit de scump. Si inca nu ne apropiem de valorile reale. Desigur cu tabloul nu agati gagici. Pe vremea cind auzeam ca un Grigorescu s-a dat cu 20-30.000 de euro mi se facea rau de ciuda. Nici nu mai vorbesc despre “genialul” Sabin Balasa caruia i se potrivesc perfect versurile lui Ada Milea “Cu secera-n mana si ciocanu’//Impartim ciolanu’”. Ce-ar fi ca rubrica de fata sa-l reinvie putin pe Marcel Chirnoaga care a disparut in cvasi-anonimat ?

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului