Cultură

Ultima iubire a lui Pablo Picasso

scris pe 05 Iun 2012 de Bogdan Ștefănescu 10189 vizualizări
feat picasso

Numele lui Pablo Picasso este aproape întotdeauna confundat cu pictura sa. Totuşi, luna aceasta casa de licitaţii Christie’s propune spre vânzare o colecţie de obiecte ceramice făcute de Picasso pentru atelierul francez Madoura între 1946 şi 1971.

Primul contact al lui Pablo Picasso cu arta olăritului s-a petrecut după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1946. După o expoziţie de vase ceramice din Vallauris, Franţa, artistul, în vârstă de 65 de ani, a rămas impresionat de obiectele prezentate de  Suzanne şi Georges Ramié. El a acceptat imediat propunerea celor doi de a da o nouă direcţie creaţiei sale artistice în atelierul lor de pe Riviera Franceză. Cu o scurtă pauză după primul an, colaborarea dintre soţii Ramié şi Picasso a durat mai bine de 20 de ani în care au fost produse 633 de obiecte ce au purtat semnătura artistului spaniol.

În  majoritatea cazurilor, Pablo Picasso nu s-a ocupat efectiv cu facerea vaselor, ci, mai degrabă, cu prelucrarea şi decorarea lor. Farfurii, ulcioare, căni făcute de artizanii de la Madoura erau transformate de Picasso în sculpturi figurative decorate cu portrete, păsări sau alte motive naturale.

Criticată uneori pentru lipsa de complexitate în comparaţie cu picturile sale, ceramica lui Picasso a devenit, totuşi , populară destul de rapid. În 1949, artistul a creat un set de 13 farfurii de desert pentru nunata actriţei Rita Hayworth cu Prinţul Aly Kahn.

Experienţa de la Madoura a însemnat mai mult pentru Pablo Picasso decât atingerea unui nou domeniu pe lângă pictură, desen, sculptură şi scenografie. Tot aici el a şi-a cunoscut şi ultima soţie, pe Jacqueline Roque. Cu 46 de ani mai tânără, Jacqueline l-a cunoscut pe Picasso în 1953, când s-a angajat la atelierul soţilor Ramié. După ce artistul a curtat-o pentru şase luni, ea i-a acceptat avansurile, iar la câţiva ani distanţă s-au căsătorit. Relaţia a durat 20 de ani, până în 1973, când Picasso a murit, timp în care Jacqueline a fost muză pentru mai mult de 400 de lucrări ale soţului său.

Colecţia de obiecte ceramice care se va licita la sfârşitul lunii la casa britanică Christie’s este compusă din 140 de piese modelate din lut şi teracotă decorate de Pablo Picasso în teme mitologice, naturale şi antropomorfe. Cu preţuri estimative între 800 şi 30000 de dolari, operele fac parte din ultima colecţie privată de asemenea amploare de ceramică marca Picasso.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului