Cultură

Teatrul Balșoi revine la strălucirea sa originară

scris pe 27 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 14677 vizualizări
Cultura Balshoi

Săptămâna aceasta Teatrul Balșoi se va redeschide publicului în urma unei perioade de șase ani de restaurări. După investiții care se ridică la aproximativ 700 milioane dolari, instituția culturală din Moscova, una dintre cele mai prestigioase din lume, a fost adusă la vechea ei strălucire din timpul împărătesei Ecaterina cea mare a Rusiei.

În Moscova, între pereții clădirii care aniversează 235 de ani de existență, muncitori în salopete albastre fac ultimele retușuri înainte de reinaugurarea de vineri. Teatrul s-a închis în 2005 într-o condiție deplorabilă, cu 70% din construcție aflată aproape de prăbușire. După trei incendii, un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și o perioadă comunistă în care s-a confruntat cu furturi și neglijență, Balșoi își recapătă strălucirea din timpul perioadei țariste.

Înainte de Revoluția bolșevică, sala principală era recunoscută pentru acustica ei excepțională. Furtul foiței de aur care acoperea decorațiunile și care contribuia la propagarea sunetului a dus la coborârea calității de audiție a sălii de spectacol, teatrul ajungând sub poziția 50 în lume.

Balșoi arată acum mai bine ca niciodată. Lucrările de restaurare au pus accent pe păstrarea intactă a moștenirii istorice. Tapiseriile înfrumusețează foierul la fel ca acum două secole. Un candelabru greu de două tone, instalat înainte de încoronarea ultimului împărat rus, a fost readus la vechea glorie prin schimbarea a 13.000 de piese componente și adăgarea a trei kilograme de foiță de aur. Spațiul dedicat spectacolelor a fost aproape dublat în urma reconstrucției, teatrul beneficiind acum și de o zonă subterană în care a fost amenajată o nouă sală de concerte. Inclusiv cortina desenată pentru prima dată în 1955 a suferit modificări. Inițial decorată cu simboluri comuniste, cortina a primit un nou desen în anii ’90. De data aceasta, restaurarea s-a făcut din materiale ignifuge, cu fire aurite, în stilul anilor 1800.


Evenimentul de redeschidere va fi marcat de prezența unor personalități, atât în public cât și pe scena teatrului. Cu toate că spectacolul este ținut în mare parte secret, este cunoscut faptul că dansatoarele vedetă ale trupei Balșoi, Svetlana Zakharova și Maria Alexandrova vor fi prezente alături de invitați de marcă din lumea operei. Soprana Angela Gheorghiu va urca pe scenă alături de Plácido Domingo, Dmitri Hvorostovsky, cântăreața de operă Natalie Dessay sau lituanianca Violetta Urmana. Îi vor urmări din public premierul Vladimir Putin, președintele Rusiei Dmitiri Medvedev, dar și cancelarul Angela Merkel.

Evenimentul va fi transmis în direct în toată lumea de 600 de canale de televiziune, dar și de canalul YouTube oficial al teatrului.

4 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului