Cultură

Sculpturi din sunet și carton – Zimoun

scris pe 19 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 12836 vizualizări
featured

Interesul unui artist elvețian pentru proprietățile sonore ale materialelor obișnuite duce la lucrări fascinante, atât vizual cât și auditiv. Fără a fi un exercițiu singular în lumea artistică, arta lui Zimoun se remarcă prin ideea reconstituirii sunetelor din lumea organică prin mijloace pur tehnice.

Din punctul de vedere al unui simplu privitor, e greu de spus câte lucrări se mai conformează accepțiunii clasice asupra artei. În rezumat, cel mai util e să te mulțumești cu ce anume trezește în tine o senzație și ce nu și, prin opoziție, să stabilești câte dintre opere forțează bariera artei contemporane un pic prea mult.

Judecând în acest mod, Zimoun, un artist de origine elvețiană, nu are cum să nu fie impresionant. Este un creator de sculpturi kinetice, o îmbinare de estetică vizuală, dar și un studiu asupra sunetului. Creațiile sale sunt opere în mișcare bazate pe sute de motorașe care fac același lucru, în continuu. Montajele au astfel un dublu rol. În primul rând, crează o impresie vizuală foarte puternică, iar în al doilea imersează ascultătorul într-o lume auditivă al cărei înțeles îl poate stabili cu precizie doar el însuși, ceea ce până la urmă este definiția unui demers artistic.

Una dintre cele mai impresionante lucrări ale lui Zimoun a fost dezvoltată în colaborare cu arhitectul Hannes Zweifel și se află chiar la București, în expoziția Muzeului Național de Artă Contemporană. Artistul elvețian a construit ansamblul din 2.000 de elemente de carton pe care a montat 200 de motorașe al căror unic scop este să rotească un fir. Sunetul produs de mișcarea celor 200 de „codițe“ care ating cartonul seamănă, cel puțin în filmul de prezentare al lucrării, cu sunetul picăturilor de ploaie care se izbesc de o suprafață metalică. Lucrarea a ajuns în București cu ocazia festivalului de muzică electronică Rokolectiv 2011 și va mai sta în expoziția MNAC până pe 12 iunie.

Pe același principiu se bazează și celelalte opere ale lui Zimoun. 30.000 de pungi de plastic plasate sub curentul de aer neregulat venit de la 16 ventilatoare crează un sunet similar cu mișcarea vegetației uscate înainte de venirea furtunii. 25 de viermi sunt înregistrați de un microfon de performanță în interiorul unui buștean pentru captarea unui sunet asemănător cu al focului care consumă o bucată de lemn.

Filmele și respectiv înregistrările creațiilor lui Zimoun pot fi văzute pe site-ul oficial al artistului. De asemenea, mai multe informații despre ediția de anul acesta a Rokolectiv și expoziția specială din MNAC găsiți aici. Muzeul poate fi vizitat de miercuri până sâmbătă între 10.00 și 18.00. Luni, marți și duminică este închis.

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului