Cultură

Sculpturi cinetice 2.0 – Joshua Kirsch

scris pe 28 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 13559 vizualizări
Cultura - joshua kirsch Kinetic 2

Arta sculpturilor lui Joshua Kirsch se împarte în mod egal între creator și privitor. Responsabil de creația structurilor, Kirsch pune la dispoziția utilizatorului un loc de joacă în care poate controla după caz lumini futuriste sau sunete, mișcările unui păianjen sau sunete muzicale.

Cu toate că lucrările artistului american sunt extrem de actuale ca și concept, prima sculptură cinetică a fost creată în 1913, iar arta care se folosește de lumină îi este atribuită lui László Moholy-Nagy nu mai târziu de 1930. Joshua Kirsch adaugă interacțiunea cu privitorul ca element în propria ecuația artistică.

Concentricity 96

Concentricity 96, lucrare expusă recent la expoziția Grand Rapids din Michigan SUA, invită privitorul să miște un mâner susținut de arcuri în interiorul unui cerc. Cu ajutorul unui magnet ascuns înăuntru, deplasarea pe orizontală sau verticală a dispozitivului aprinde o parte dintre cele 96 de LED-uri montate pe marginea sau în spatele structurii. Joshua Kirsch a investit 800 de ore în fabricarea și montarea sculpturii cinetice, confecționând majoritatea pieselor manual din aluminiu.

Portofoliul artistului american include și lucrarea Sympathetic Resonance, o sculptură cinetică, dar și auditivă la care se cântă într-un mod asemănător unui pian. Răspândite prin camera de expoziție, 56 de componente (placa de lemn și ciocănelul care o lovește) sunt acționate de o claviatură centrală care declanșează atât sunetul cât și mișcarea spectaculoasă a brațelor care lovesc suprafața din lemn.

Sympathetic Resonance

Un efect deosebit crează și Oculus, un „păianjen“ care își mișcă cele 18 picioare în sincron datorită acționării cu ambele mâini a unui mâner, dar și Acp Donor wheel, lucrare dedicată persoanelor care au ajutat la crearea expoziției „Paul Robeson Center for arts“ din Princeton, New Jersey.

Oculus

ACP Donor Wheel

2 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului