Cultură

Pop-art retro-futurist, cu dischete

scris pe 12 Apr 2012 de Bogdan Ștefănescu 13500 vizualizări
feat gentry

Într-un moment în care transferul de date este aproape instantaneu, sharing este un cuvant usual în jargonul oamenilor din lume, iar programele software depăşesc de mult 2MB, britanicul Nick Gentry e hotărât să continue să folosească dischetele.

Prin proiectul Xchange, Gentry propune o reciclare pop-art a unei tehnologii depăşite de ani buni. El foloseşte ca suport pentru portretele sale zeci de dischete vechi de 3,5 inci, adunate de la oameni de pretutindeni.

Născut aproape deodată cu apariţia materiei prime pe care o foloseşte, artistul se declară fascinat de tehnologie, cultura creată în jurul ei şi mai ales de efectul pe care îl are trecerea timpului asupra ei.

Trecând peste izul nostalgic, lucrările lui Nick Gentry ating şi două teme cât se poate de actuale: reciclarea, găsirea unor noi întrebuinţări unor obiecte scoase din uz şi intimitatea, într-o eră în care informaţiile personale se stochează în medii din ce în ce mai deschise.

Fiecare portret începe de la lipirea dischetelor pe un suport de lemn, într-o ordine precis stabilită în funcţie de culori şi etichete. După ce conturează silueta, artistul pictează plasticul dischetelor numai unde este absolut necesar, cu grijă să nu acopere scrisul de pe etichete. Gentry încearcă astfel să păstreze un indiciu despre personalitatea celor care au folosit dischetele, considerând informația o „fosilă digitală” de valoare.

Nick Gentry a absolvit colegiul de artă şi design Central St Martin din Londra, iar în prezent se axează în principal pe reutilizarea creativă a obiectelor personale devenite inutile din cauza uzurii morale. Temele sale predilecte sunt consumerismul, tehnologia şi cultura formată în jurul Internetului. Mare parte dintre operele lui au fost expuse în galerii din Marea Britanie, SUA, Spania, Elveţia sau Franţa.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului