Cultură

Pianul călător la Sala Radio din Bucureşti

scris pe 12 Iun 2012 de Bogdan Ștefănescu 7529 vizualizări
feat pianul calator

În 1926 marele compozitor şi pianist Béla Bartók a impresionat ca solist publicul din Bucureşti într-un concert în care îşi prezenta opera de debut. La aproape un secol distanţă, un alt pianist de talie mondială, Horia Mihail, face o escală în capitală pentru două reprezentaţii de marcă, pe 12 şi pe 15 iunie, parte din turneul Pianul Călător care se va opri în oraşul în care s-a născut Béla Bartók, Sânnicolau Mare.

Considerat unul dintre cei mai importanți compozitori maghiari, Béla Bartók și-a construit opera esențială plecând de la cântecele folclorice din zona Carpaților. Și-a petrecut ani la rândul mergând în satele și comunitățile ungurești și române, vorbind cu oamenii, înregistrând acele melodii specifice pentru fiecare. După ce a acoperit o mare parte din Transilvania, expedițiile compozitorului s-au mutat și către Valahia și Moldova, iar mai apoi în Algeria, dar izbucnirea primului Război Mondial l-au făcut să-și oprească peregrinările și să se concentreze exclusiv pe compoziții. Folosindu-se de inspirația folclorică acumulată de-a lungul anilor, Bartók reinterpreta melodiile populare în spiritul muzicii culte. A ajuns să fie astfel considerat nu doar unul dintre compozitorii de marcă ai Ungariei, dar și unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea la nivel mondial.

Peste aproape 100 de ani, o serie de recitaluri își propun să regleze datoria muzicii culte către cea populară. Artistul Horia Mihail însoțit de un pian deosebit, vor face un tur care va trece prin șase orașe din estul în vestul României, urmând a se opri în Sânnicolau Mare, localitatea natală a lui Bela Bartok, ca un omagiu adus compozitorului.

Turneul „Pianul Călător“ în cadrul căruia pianistul Horia Mihail susține recitaluri în orașe care nu au acces la astfel de evenimente se află la a doua ediție. La final, pianul pus la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune rămâne în ultima localitate din cadrul turneului, pentru a fi folosit și cu alte ocazii.

Pentru 2012, turneul a început la Mediaş, punctul de oprire al pianului călător de anul trecut, un Steinway de concert. Compus din 22 de reprezentaţii în România şi una la Chişinău, itinerarul pianistului presupune luna aceasta concerte în oraşe mari ca Iaşi sau Timişoara, dar şi recitaluri în Roman, Focşani sau Caracal.

Oricât de multe concerte aş avea de susţinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru că fiecare seară este specială în felul ei. Publicul asistă la un spectacol viu, iar eu încerc sa le prezint de fiecare dată o poveste interesantă şi incitantă. Îmi doresc ca publicul din urmatoarele orase pe care le voi vizita să fie cel puţin la fel de entuziast şi entuziasmant precum cel al primelor concerte“, spune Horia Mihail.

La Bucureşti, săptămâna aceasta Horia Mihail va susţine la Sala Radio un recital solo, astăzi de la orele 19 şi un concert, vineri – de la aceeaşi oră, în compania Orchestrei Naţionale Radio dirijate de Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi dirijori contemporani. Repertoriul va fi bazat pe ideea transcripţiilor, a variaţinilor pe o anumită temă, şi va conţine lucrări de Bach, Busoni, Schubert, Liszt sau Rachmaninov.

Un alt recital deosebit din turneu va fi susţinut de Mihail pe 17 iunie la Mamaia, în aer liber, fiind al doilea eveniment de acest tip din cariera artistului care a mai cântat la malul Mării Negre anul trecut la Varna, în Bulgaria.

Pe 30 iunie Pianul Călător ajunge la final la Sânnicolau Mare, un oraş de 12 mii de locuitori în pianul marca Blüthner va rămâne la dispoziţia comunităţii locale pentru următorii trei ani.

Horia Mihail a debutat la vârsta de doar 10 ani, ajungând să concerteze în 18 ţări de pe patru continente. După ce a studiat muzica pentru 14 ani în ţară, Mihail a plecat în America unde a absolvit cursurile de la University of Illinois şi Boston University, unde a şi predat o perioadă de trei ani. De-a lungul timpului Horia Mihail a susţinut concerte şi recitaluri alături de artişti de renume din străinătate şi din România, iar din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Programul complet al turneului Pianul Călător pe pianulcalator.ro.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului