Cultură

Oradea a intrat în Reţeaua Oraşelor Art Nouveau

scris pe 14 Feb 2012 de Constantin Barbu 23594 vizualizări
oradea

În 1999, la iniţiativa Departamentului de Monumente şi Situri a Regiunii Bruxelles, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art nouveau, de la Helsinki la Barcelona, Glasgow şi Budapesta au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a Art nouveau. Începând din Februarie 2012, Oradea se alătură prestigioasei liste a orașelor din circuitul internațional Art Nouveau.

Art Nouveau (termen provenit din limba franceză însemnând Artă nouă) este un stil artistic manifestat mai ales în artele vizuale, designul și architectura de la începutul secolului 20. Art Nouveau este ușor de recunoscut datorită liniilor sale curbe, ondulate, “curgând” firesc, pline de ritmuri sincopate, aidoma unui leitmotiv muzical. Folosirea frecventă a liniilor curbe deschise de tipul parabolei sau hiperbolei, importante elemente ale “panopliei” Art Nouveau, sunt și cele ce conferă dinamism și ritm acestor artefacte și clădiri. De asemenea, toate formele folosite convențional anterior în alte stiluri artistice sunt redesenate în Art Nouveau fiind pline de viață, părând a crește și se dezvolta în tot felul de forme amintind de plante ce sunt pe cale de a îmboboci sau a înflori.

În Oradea, Art Nouveau s-a manifestat mai ales în Arhitectură, pe filiala austriacă a curentului, numită și “Secession”. Principalele obiective de arhitectură Art Nouveau din oraș sunt Casa Poynar, Palatul Episcopal Greco – Catolic și Palatul Vulturul Negru. Mai multe detalii pe oradea.ro sau artnouveau-net.eu.

7 comentarii

 • Al.Mafteiu pe 14 Feb 2012

  Este o bucurie ca ne putem si noi remarca cu ceva bun si frumos.Monumente ArtNouveau se mai gasesc si in alte orase transilvane, la Tg.Mures, la Deva , la Arad , s.a.
  Aceste monumente ar trebui identificate,clasificate si ar trebui sa intre intr-un proces de restaurare -conservare….multe din ele chiar avand nevoie de interventii grabnice.

  Reply
 • Valentin pe 14 Feb 2012

  Pe site-ul organizatiei artnouveau-net.eu Oradea nu figureaza deocamdata printre orasele enumerate.

  Reply
 • Molotov pe 14 Feb 2012

  Toate bune si frumoase, doar ca varianta Art Nouveau (de fapt, a Artei 1900, din care Art Nouveau este, ea insasi, o varianta) in Austria, si pe care o regasim si la Oradea, nu se numeste Jugendstil (care e, mai degraba, varianta din Germania si Olanda), ci Secession.

  Reply
 • androidul cu sobolani pe 14 Feb 2012

  superb! pur si simplu superb!

  Reply
 • radu pe 15 Feb 2012

  Adica ART NOUVEAU, JUGENSTILL, SECESSION (Liberty stil in Italia)nu sunt denumiri sinonime ale aceluiasi curent artistic existent in aproape toate artele vizuale intre 1890-1910?? Inteleg ca exista scoli regionale de arhitectura stil 1900 dar eu nu am auzit ca aceste cuvinte de mai sus sa reprezinte “aripi” diferite ale aceluiasi curent…Mi se pare o acribie exagerata.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului