Cultură

O pictură atribuită lui Vincent van Gogh a fost certificată după 40 de ani de cercetări

scris pe 20 Mar 2012 de Constantin Barbu 11063 vizualizări
feat gogh

O nouă pictură a fost adăugată portofoliului marelui maestru post-impresionist Vincent van Gogh, după o dezbatere de aproape 40 de ani pe tema autenticității sale. Pictura, intitulată “Natură moartă cu flori de câmp și trandafiri”, a apărut prima dată la o licitație în anul 1920, dar originea sa a fost disputată din cauza caracteristicilor atipice, comparativ cu restul operelor semnate de pictor.

Tabloul nu a fost cumpărat la prima licitație, când colecționara germană Helene Kröller-Müller a achiziționat un lot de 26 de picturi semnate van Gogh, dintr-un total de 48 disponible. După moartea Helenei, cele peste 10.000 de obiecte de artă din proprietatea ei au reprezentat punctul de plecare al muzeului care îi poartă astăzi numele. Pictura “Natură moartă cu flori de câmp și trandafiri” a intrat în colecția muzeului în anul 1974, dar identitatea autorului a fost contestată în continuare.

O imagine obținută în anul 1998 cu ajutorul unui scanner cu raze X a arătat că pictura, cu o lățime de 100 cm și o înălțime de 80 cm, a fost pictată pe deasupra unei alte reprezentări, un studiu din cadrul Academiei din Antwerp, unde van Gogh și-a desăvârșit tehnica. Imaginea, care reprezintă doi luptători corp-la-corp, prezintă o serie de semne caracteristice pentru pictorul olandez, de la forma mișcărilor pensulei și până la pigmenții folosiți. O scanare recentă, cu o tehnologie superioară, a permis confirmarea definitivă a numelui autorului: Vincent van Gogh.

Pictura face parte din perioada pariziană a pictorului, dar se remarcă prin dimensiunile semnificativ mai mari, comparativ cu celelalte opere din aceeași perioadă. Tabloul se află în prezent în colecția muzeului Helene Kröller-Müller, iar mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial al instituției.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului