Cultură

Montblanc lansează o competiție pentru filme de o secundă

scris pe 28 Noi 2011 de Constantin Barbu 8524 vizualizări
01_RieussecStory_Intro

În urmă cu 190 de ani, francezul Nicolas Rieussec inventa unul dintre cele mai importante mecanisme din istoria orologeriei: cronograful. La aniversarea acestui eveniment, Montblanc lansează o competiție care provoacă oameni din toată lumea să arate cât de frumoasă poate fi o singură secundă.

Numită “The beauty of one second” (Frumusețea unei secunde, n.r.), provocarea se adresează oricui are un aparat de filmat, fie că este vorba de o cameră cinematografică de mare precizie sau doar un telefon mobil capabil să capteze imagini în mișcare. Singura cerință a concursului este ca participanții să trimită un clip video de fix o secundă, care să încerce să arate cât de multă frumusețe poate fi captată în acest interval extrem de scurt.

În lumea ceasurilor mecanice, cronograful este acea complicație care permite măsurarea și afișarea unor intervale extrem de scurte de timp. Primele versiuni ale mecanismului i-au aparținut lui George Graham, ceasornicar și inventator englez, dar cel care a reușit într-adevăr să aducă invenția la o formă utilizabilă a fost francezul Nicolas Rieussec.

Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Anniversary Edition, ceas care va fi prezentat oficial în luna ianuarie a anului viitor

Rezolvarea lui era una extrem de simplă. Ceasornicarul a montat două discuri pe mecanismului unui ceas de perete. Cel din stânga era folosit pentru a număra minutele, realizând o rotație completă o dată la fiecare 60 de secunde. Mișcarea discului cu numărul 2, mai lentă, avea scopul de a contoriza trecerea orelor. Deasupra celor două cercuri gradate se afla câte un ac îmbibat în cerneală care, în momentul apăsării unui buton, lăsa un semn pe suprafața discului. Rieussec reușea practic să alăture un instrument de scris și unul de măsurat timpul și, combinând cuvintele grecești „chrono“ – timp și „graphein“ a obținut „chronograph“.

Montblanc, firmă cu tradiție și în domeniul stilourilor a combinat momentul de inspirație al ceasornicarului francez, realizând un cronograf de mână care funcționează într-un fel similar cu invenția acestuia. În 2012, la 190 de ani de la apariția complicației, producătorul va prezenta o ediție aniversară a ceasului „Nicolas Rieussec Chronograph“. Cele două discuri mobile se păstrează în partea de jos a cadranului, între ele, profilându-se extrem de frumos mișcarea rapidă a eșapamentului. Data este indicată la rândul ei de un al treilea disc rotitor, în jurul acelor de culoare albastră ale ceasului.

Mai multe detalii pe site-ul oficial al concursului.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului