Cultură

Minunea baletului văzută la 1000 de cadre pe secundă

scris pe 27 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 11720 vizualizări
Cultura - balet berlin

De la începutul lui 2004, Berlinul a fost repus în drepturi pe harta baletului european. Staatsbalett Berlin este una dintre cele mai mari trupe de gen de pe continent. Talentul balerinilor e cu atât mai spectaculos cu cât e filmat la 1000 de cadre pe secundă.

Cei doi artiști din filmul de mai jos sunt Marina Kanno, balerină japoneză, semi-solistă a Staatsbalett Berlin și dansatorul Giacomo Bevilaqua. Filmul ilustrează arta baletului într-un context neobișnuit, pe fondul unei melodii Radiohead remixată, folosindu-se de o cameră specială, capabilă să înregistreze imaginea cu o cadență de 1000 fps. Realizarea lui aparține unei echipe specializate în producțiile slow motion formată din Dr. Frank Gabler & Hendrik Nix.

Scurt istoric

Prima companie independentă de balet din Berlin a fost înființată în 1794 cu artiști și coregrafi francezi. Pe măsură ce germanii din capitală au început să aprecieze arta dansului, Berlinul a primit și o școală specială, iar mai târziu, balerinii au fost scoși de sub tutela operei sub care se aflau, devenind o instituție de sine stătătoare.

De-a lungul istoriei, teatrul din Berlin a avut parte de momente de glorie și decădere. În timpul primei conflagrații mondiale, instituția dădea reprezentații cu o „armată“ de 140 de artiști, o practică rară în Europa acelei vremuri. La aproape 15 ani de la terminarea războiului, baletul își pierdea statutul independent și, la cererea partidului nazist aflat la putere, schimba coreografia în direcția tradiției prusace a dansului. Între schimbările directorilor artistici, repertoriul post-belic devenise extrem de vast, dar se recomanda în special prin influența școlii ruse a baletului. La începutul anilor 2000, Staatsbalett Berlin a fost reunit din cele trei opere în care fusese divizat.

1 comentariu

  • Alex pe 04 Apr 2012

    absolut superb. ma bucur ca se fac astfel de slo-mo si pentru lucruri cu adevarat frumoase, nu doar baloane cu apa sparte :)

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului