Cultură

LP-uri din lemn, citite cu lumină – un altfel de pick-up

scris pe 01 Feb 2012 de Constantin Barbu 8316 vizualizări
Screen shot 2012-02-01 at 17.06.21

Dendrocronologia este știința care studiază creșterea anuală a arborilor. Cu un simț acut al observației și cu ajutorul unor instrumente speciale, specialiștii pot obține foarte multe date dintr-o singură rondelă de lemn. Dacă până acum informația a fost procesată pentru a obține cifre utilizabile științific, artistul german Bartholomäus Traubeck a reușit să transforme variațiile anuale ale inelelor în muzică, prin intermediul unui altfel de pick-up.

Deși aparent similar cu un cititor clasic de viniluri, pick-up-ul proiectat de artistul german în vârstă de doar 24 de ani pentru proiectul “Years” folosește o cameră video și o lumină puternică în locul acului obișnuit. În locul discului obișnuit, o secțiune din trunchiul unui arbore este poziționată pe platan. Camera video înregistrează variațiile anuale și unduirile inelelor, iar datele înregistrate sunt apoi analizate de un algoritm computerizat, care le transformă în muzică de pian.

Mai multe detalii despre proiectul Years pe site-ul lui Bartholomäus Traubeck.

1 comentariu

  • Clau pe 21 Feb 2012

    Interesant, dar “muzica” nu este “compusa” de copac. Functia de transfer gandita de proiectantul masinarii “creaza muzica”! Interesant ar fi si alte variante de conversie: de exemplu chitara clasica sau harpa.

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului