Cultură

În jurul lumii pe o rolă de film

scris pe 05 Oct 2011 de Constantin Barbu 7559 vizualizări
focused

Un fotograf american pregătește un proiect artistic care se anunță a fi extrem de spectaculos: va trimite cinci aparate de fotografiat clasice plus un obiectiv și o rolă de film către cinci fotografi din părți diferite ale globului. Fiecare dintre cei cinci va face o singură fotografie, iar apoi va trimite aparatul mai departe, altor fotografi, care vor expune la rândul lor un singur clișeu. În final, toate aparatele se vor întoarce la expeditorul inițial, filmele vor fi developate, iar fotografiile prezentate într-o expoziție.

Proiectul se numește Focused și are ca scop principal readucerea în atenția fotografilor lucrurile care s-au pierdut adesea odată cu trecerea la formatul digital: atenția la detalii, conceperea unui cadru și apăsarea declanșatorului doar în momentul decisiv. Conform inițiatorului proiectului, într-o lume în care fotografiile sunt făcute din ce în ce mai rapid, esența artei fotografice riscă să fie uitată de mulți. Dat fiind că fiecare fotograf are dreptul să expună o singură imagine, vechile principii fotografice vor avea întâietate.

Aparatele trimise vor fi operate integral manual, iar utilizatorii vor avea inclus în pachet și un carnet în care să noteze orice cred că este relevant despre momentul în care a fost făcută fotografia. Puteți urmări progresul proiectului pe site-ul oficial.

2 comentarii

 • GAGA Paul-Virgil pe 06 Oct 2011

  Excelenta idee.
  Cred ca sunt putine cele cinci aparate(filme)-ma gandesc la acoperirea geografica.
  Succes!

  Reply
 • Dan pe 06 Oct 2011

  Ideea nu este noua deloc, prima data cand am vazut asa ceva a fost… 2005 si de atunci s-a reluat in diferite variante. E bine ca inca se mai gandesc la film, asa era si ideea originala, cu un Canonet. Desi cred ca sunt multi in ziua de azi care s-ar uita ca la o ciudatenie la un “body” fara AE, AF si display color de minim 3 inch :) .

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului