Cultură

Fascinantele sculpturi în hârtie ale lui Calvin Nicholls

scris pe 10 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 23058 vizualizări
featured

Credeam că dincolo de Origami, hârtia a dat tot ce avea mai bun în departamentul sculptură. Calvin Nicholls contrazice preconcepțiile și, cu răbdarea tipică unui artist, modelează lucrări fabuloase.

Calvin se află în domeniu încă din 1986. Privite în reclamele pe care câteodată le acceptă pentru diverși clienți operele sale nu trezesc nici o emoție. Sunt spectaculoase, dar ștampila „computer generated content“ risipește orice semn de întrebare.

Urmărind puțin numele artistului descoperim însă galerii întregi create în același stil și certitudinea că opera sa chiar face parte dintr-un gen de artă. Procesul pleacă de la un desen brut, o schiță destul de exactă, dar nedetaliată a subiectului. Pe ea se fac marcaje despre numărul și conținutul straturilor care urmează să alcătuiască forma tridimensională. Fiecare contur este decupat cu ajutorul unui bisturiu și apoi suprapus cu lipici la locul potrivit, până când sculptura – de multe ori un animal sau o pasăre – prinde o formă coerentă. Lumina ocupă și ea un loc important pentru că subliniază diferențele mici dintre straturile de hârtie și conferă tridimensionalitate desenului.

Chiar dacă numele sau operele canadianului din Ontario nu vă sunt cunoscute, Calvin se bucură de apreciere pe continentul nord-american. De-a lungul carierei sale a lucrat cu numeroși art-directori de la diverse agenții de publicitate, edituri aflate în căutarea unor coperte de carte interesante, dar a și expus în galerii de pe tot cuprinsul Statelor Unite.

6 comentarii

 • Loa pe 10 Jun 2011

  Incredibil!
  Cata rabdare si indemanare iti trebuie pentru asa ceva?

  Reply
 • stela pe 11 Jun 2011

  …ce pacat ca nu prea e arta. Limbajul ar fi ceva, dar ce face cu el?! Lipsa de gust pare sa anunte ca nu e profesionist. Asa e?
  Credeti ca nu are importanta?

  Reply
 • corina pe 12 Jun 2011

  cunosc un tip de la noi, roman (de fapt are si cetatenie americana), care face un lucru unic, ceva cam ca si calvin acesta canadian. el il numeste pirografie, cu toate ca de fapt e un fel de pirogravura de la noi, dar facuta altfel. alt fel de unelte, alt fel de tehnica, de stil. ce pacat ca “multi vede, putini cunoaste”! il cheama dinu muradian si face pirografia asta cu pasiune si indarjire de peste 40 de ani. sunt cel mai bun din lume, obisnuieste el sa glumeasca, pentru ca sunt… singurul ce o practica.
  vizitati-i web-siturile, veti fi uimiti!
  http://fineartamerica.com/profiles/dino-muradian.html
  http://muradino.deviantart.com
  e-mail: dinomuradian@yahoo.com

  Reply
  • Anaxor pe 15 Jun 2011

   Il cunosc si eu pe Dinu…de peste 3o de ani si intr-adevar e cel mai bun, chiar daca nu mai e singurul care face aceasta arta. Dar merita sa-i vedeti lucrarile, chiar daca nu le puteti atinge…sa le simtiti…sunt incredibile…chiar si dupa ce au fost terminate , parca tot mai ard. Sunt pur si simplu vii.

   Reply
 • Asandi Constantin pe 28 Jun 2011

  Farte placut impresionat de maiestria D-lui Dinu. Merita toate elogiile noastre.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului