Cultură

Coșmarurile artistice ale Clarei Morgan

scris pe 01 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 9345 vizualizări
feat claire morgan

Artista irlandeză Claire Morgan reimaginează tridimensionalitatea într-un domeniu în care a fost dintotdeauna subînțeleasă: sculptura. Cu o obsesie spectaculoasă pentru repetiție, sculptorul își plasează principalii subiecți în mijlocul unor roiuri de insecte, semințe sau fructe creând ansambluri pregătite parcă pentru expoziția unor muzee de știință naturală.

Cariera lui Claire Morgan a început în forță la doar trei ani după absolvirea secției de sculptură a Universității Northumbia. În 2006 participa la o competiție internațională a sculptorilor tineri, adjudecându-și un premiu de 10.000 de euro din partea juriului. Ar fi fost greu de ignorat. Modelează sculpturi spectaculoase, reproduce scene adeseori lugubre prin suspendarea a mii de obiecte, fie ele pene, frunze, fructe sau insecte. Efectul e fascinant, claustrofob, sufocant pe alocuri sau pur și simplu uimitor, cu atât mai mult cu cât în mijlocul rețelelor de fire se află adesea și un animal împăiat, centrul operei ei. Au urmat nenumărate alte expoziții internaționale și premii obținute în Londra, Tokyo sau Paris.

Artista e marcată de construirea unei idei asemeni unui puzzle format din mii și mii de obiecte, de înghețarea unui moment în timp și mai ales suspendarea lui în spațiu, abuzând de forțe gravitaționale, sau dimpotrivă, ignorându-le cu totul. Dincolo de asta, o interesează relația omului cu natura din imediata sa apropiere. Animalele se odihnesc, plutesc deasupra formelor suprarealiste sau se prăbușesc spectaculos în încercarea de ilustrare a modului neîndemânatic în care Omul interacționează cu lumea lor. Ciori, canari, hamsteri, șobolani sau iepuri sunt cel mai des subiecții lui Claire, aleși din periferia marilor orașe.

Claire Morgan apreciază modul în care aceste ființe își fac loc în marile orașe și în care continuă să supraviețuiască în ciuda asaltului permanent al civilizației umane asupra lor. Parte dintre lucrările ei nu supraviețuiesc decât câteva zile. Anticipează și se bucură de perisabilitate, presupunând momentul în care fructele încep să se degradeze ca parte a dezvoltării naturale a operei ei.

Sculptorul de origine irlandeză încearcă să transmită un mesaj complet și își însoțește sculpturile și de propriile desene, de cele mai multe ori o repetare a ideeii surprinse de sculptură.

1 comentariu

  • Mihai pe 10 Oct 2011

    Titlul corect al articolului ar trebui sa fie “Cosmarurile artistice ale lui Claire Morgan.” Daca ar fi chemat-o Clara Morgan abia atunci titlul s-ar fi potrivit. Limba romana, deh…

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului