Cultură

Contrast și ironie în ilustrația digitală

scris pe 30 Apr 2012 de Bogdan Ștefănescu 11159 vizualizări
Cultura - Noma bar

Spațiul negativ dintr-o imagine este adesea folosit pentru a pune în valoare subiectului, iar modul în care este utilizat este considerat de mulți artiști vizuali un element cheie în reușita unei lucrări. Graficianul evreu Noma Bar duce acest concept mai departe și transformă spațiul negativ în actorul principal din operele sale.

Noma Bar extrage esența din simboluri și imagini populare pe care le manipulează și le combină pentru a forma ilustrații vectoriale cu un mesaj actual, folosind minimum de elemente grafice posibil. Cu, de cele mai multe ori, doar două culori, artistul reușește să îmbine într-o lucrare mai multe obiecte sau personaje care se completează conceptual și care își delimitează reciproc spațiul negativ.

Ilustrațiile israelianului tratează identitatea națională, cultura de masă, lăcomia și alte astfel de subiecte cu umor și un cinism moderat. Personajele sale se compun din simboluri sau obiecte care le rezumă faima și le face ușor recogniscibile. Alegerea acestora creionează opinia artistului despre subiect și ajută la formarea mesajului ironic.

Procesul de creație începe pe hârtie, iar, când ideea capătă forma finală, Noma Bar produce digital imaginile. Modelul propus de el arată o bună înțelegere a modului în care mintea umană percepe imaginea. Simple, accesibile și eficiente în transmiterea mesajului, lucrările sale rămân, totodată, o plăcere pentru privitor.

Avinoam Noma Bar s-a născut în Israel în 1973, iar în 2000 a absolvit Academia de Artă și Design Bezalel. Stabilit în Londra din 2001, graficianul a avut numeroase expoziții personale și a publicat două cărți. Ilustrațiile sale au fost pe coperta a mai mult de 60 de publicații, printre care și Esquire, The Economist sau The Guardian.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului