Cultură

Cât de scumpă este dragostea lui Picasso?

scris pe 29 Apr 2011 de Constantin Barbu 5405 vizualizări
picasso

Iubitorii de artă foarte bogați se pregătesc să cheltuie cel puțin 10 milioane de lire sterline. Un portret al amantei sale, Marie-Therese Walter, “Jeune fille endormie” (1935), ce nu a mai fost expus public de 60 de ani, va fi licitat de casa Christies în luna iunie la Londra. Tabloul a fost donat de un colecționar ce își păstrează anonimatul cu condiția ca suma obținută să fie folosită de Universitatea din Sydney pentru cercetări științifice și medicale. Prețul estimat este de 10 milioane de lire sterline.

Suma lasă deoparte orice urmă de optimism din moment ce Picasso este recunoscut în poziția de campion al licitațiilor iar portretele amantei sale de numai 17 ani sunt preferatele colecționarilor.

Anul trecut, tabloul “Nud, frunze verzi și bust” din 1932 a devenit cea mai scumpă creație de gen din lume după ce o licitație din New York i-a fixat prețul de 65,5 milioane de lire. Proprietarul anonim l-a împrumutat apoi pentru a putea fi admirat la muzeul Tate Modern. Tot un portret al tinerei Marie-Therese, “La Lecture”, s-a vândut la Londra în 2011 pentru 25,2 milioane de lire după ce inițial se așteptau numai 12 milioane.

Portretul “Jeune fille endormie” a fost cumpărat inițial de Walter P Chrysler, fondatorul companiei auto cu același nume, și expus în public în 1939 și 1941. A schimbat ulterior mai mulți proprietari i s-a pierdut urma până anul acesta.

Picasso a cunoscut-o pe viitoarea sa amantă în anul 1927, când artistul avea 45 de ani, iar tânăra Marie-Therese 17. Cei doi au rămas amanți timp de 11 ani, până în 1937, Picasso fiind simultan căsătorit cu dansatoarea rusă Olga Khokhlova.

Cunoscut pentru excesele sale erotice, Picasso și-a luat încă o amantă în anii ’30, pe Dora Maar, care a fost imortalizată ca femeia care plânge în pictura Guernica. Geloasă pe rivala sa, Marie-Therese a urmărit-o până în studioul pictorului și i-a cerut lui Picasso să aleagă între ea și Dora.

Artistul a spus că el este mulțumit cu situația din acel moment, iar, dacă cele două rivale vor să decidă problema, pot să o facă între ele. Situația a degenerat într-o bătaie între Dora și Marie-Therese, moment pe care Picasso l-a numit ani mai târziu “unul dintre momentele mele preferate”, conform artlyst.com.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului