Cultură

Aniversarea de 15 ani a muzeului Guggenheim Bilbao

scris pe 02 Feb 2012 de Dragoș Aliciu 10015 vizualizări
Cultura - Guggenheim bilbao

Filiala spaniolă a muzeului de artă contemporană Guggenheim împlinește 15 ani de la inaugurare. Expoziția din Bilbao este una dintre cele mai active din întreaga lume, prezentând opere de artă de avangardă și fiind găzduită de una dintre cele mai spectaculoase clădiri construite în secolul al XX-lea.

În secolul al XIX-lea orașul Bilbao din nordul Spaniei a devenit a doilea cel mai industrializat centru al țării, după Barcelona. Localitatea s-a dezvoltat rapid anexând câteva dintre municipiile din apropiere, dar pierzând în același timp mare parte din personalitatea estetică în dauna construcțiilor utilitare.

Anul 1997 anunța o schimbare în politica de dezvoltare a orașului, mult mai centrată pe aspectul său turistic. Inaugurarea muzeului Guggenheim Bilbao, era primul și cel mai important semn al abandonării trecutului industrial . Filiala spaniolă a celebrului centru cultural american își depășea în spectaculozitate ruda newyorkeză.

Colecțiile se concentrează în special pe lucrări create de la mijlocul secolului al XX-lea și până în prezent. Muzeul deține o expoziție permanentă a artiștilor spanioli, precum și numeroase săli în care sunt afișate lucrări din afara Spaniei pictate, sculptate sau afișate pe ecrane. În cei 15 ani de activitate au fost prezentate mai mult de 100 de expoziții, văzute de către 14 milioane de vizitatori din întreaga lume. Pentru anul aniversar 2012 sunt organizate evenimente speciale, de la carnavaluri la concursuri de design și deschiderea unor expoziții inaccesibile până acum vizitatorilor.

Proiect al arhitectului american Frank O. Gehry, muzeul Guggenheim a fost numit nu o singură dată cea mai măreață construcție a zilelor noastre. Clădirea are o suprafață totală de 24.000 mp dintre care 11.000 sunt destinați expozițiilor, unele de dimensiuni impresionante, altele de o iregularitate neobișnuită. Plasată în apropierea râului Nervion, construcția pare de la distanță un ansamblu haotic de table contorsionate. În realitate, dezordinea muzeului a fost foarte bine studiată, astfel încât fiecare dintre formele sculpturale să capteze lumina soarelui într-un anume moment al zilei. Arhitectul și-a dorit apropierea vizuală de o corabie cu pânze, căutând în același timp identificarea cu organisme subacvatice. Sticla și titanul folosit pentru acoperirea formelor seamănă cu solzii unor pești, fiind una dintre primele dăți când studiile și calculele de rezistență s-au făcut cu ajutorul unui program de calculator de randare tridimensională.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului