Cultură

„Scratching the surface“ – opere de artă pe tencuiala clădirilor dezafectate

scris pe 24 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 10991 vizualizări
featured

Întrebarea dacă grafitti-ul este sau nu o formă de artă nu își va găsi un răspuns concret niciodată. Chiar și așa, o persoană precum portughezul Alexandre Farto, cunoscut și ca Vhils, merită cu prisosință denumirea de „artist“. Convingeți-vă singuri.

În luna martie, arta lui Alexandre Farto primea acompaniamentul muzical al trupei Orelha Negra într-un videoclip realizat pentru piesa M.I.R.I.A.M. Câștiga un nivel de popularitate pe care nu l-ar fi putut spera atunci când singurii săi privitori erau cei care treceau întâmplător pe stradă.

Videoclipul este unul spectaculos, sculpturile portughezului apar în urma unor explozii, dar în realitate, procedeul de realizare e diferit. Imaginile au folosit un mic truc, ascunzând crestăturile sub un strat de gips. Detonarea încărcăturilor explozibile, 150 la număr, avea rolul de a îndepărta gipsul în fața camerei, lăsând impresia că sculpturile au fost realizate prin explozii. În realitate, ele se aflau acolo de la început.

Procesul real începe de la desenarea formei pe suprafața peretelui fie de mână, fie cu ajutorul unui stencil (o bucată de carton din care este decupat negativul imaginii). Tencuiala a fost în prealabil acoperită în vopsea albă, astfel încât efectul să fie unul evident. Apoi, cu ajutorul unei dalte, artistul începe să înlăture bucățile de perete pentru a crea forma finală. Își alege persoanele care apar în „sculpturile“ sale absolut întâmplător, din oamenii pe care îi cunoaște pe stradă. Deși provine din Lisabona, Vhils călătorește mult, realizându-și operele pe clădiri dezafectate din orașele prin care trece. Alexander procedează într-un mod similar cu postere din hârtie, lemn sau metal, acordând o importanță sporită fidelității imaginii pe care o completează cu umbre realiste realizate în același fel, prin zgârierea suprafeței.

 

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului