Cultură

„Muză“, lucrarea care l-a prezentat pe Brâncuși Americii

scris pe 09 Noi 2012 de Dragoș Aliciu 11003 vizualizări
Cultura - Muza

Lucrarea „Muză“ de Constantin Brâncuși s-a vândut recent cu 12,4 milioane de dolari la licitația organizată de Casa Christie’s în New York. Statueta din ghips, un portret al baroanei Renee-Irana Franchon, e considerată una dintre operele care l-au popularizat pe sculptorul român în Statele Unite și a stat ferită de ochii publicului mai bine de 25 de ani.

Fără ajutorul americanilor nu aș fi putut crea toate aceste opere sau chiar să fi existat“ a spus sculptorul cu puțin timp înainte de moartea sa. În 1912, Constantin Brâncuși era deja un sculptor în plină afirmare în Europa. Studiase alături de Auguste Rodin, realizase lucrarea „Rugaciune“, „Sărutul“ sau „Prometeu“ și era cunoscut ca unul dintre pionierii mișcării moderniste în sculptură.

La muse endormie – 1909/1910

La începutul secolului, în 1913, expunea pentru prima dată în Statele Unite în cadrul Armory Show din New York. Lucrarea „Une muse“, una dintre protagonistele expoziției, o avea ca model pe baroana Renee-Irana Frachon, o apropiată a sculptorului care mai pozase și pentru „La muse endormie“ cu puțin timp înainte. La acea vreme, Brâncuși îi simplificase la extrem trăsăturile feței pentru a surprinde serenitatea somnului.

Acum, revenea asupra figurii de formă ovală, arcadelor stilizate și nasului prelungit pentru a-și perfecționa chiar mai mult stilul. Forma ovoidală, întruchiparea perfecțiunii în viziunea artistului, avea să se regăsească în multe dintre lucrările sale ulterioare. De aceea, mulți experți sunt de părere că Armory Show a reprezentat începutul maturității artistice a sculptorului. Inițial, sculptase portretul în marmură, dar apoi, pentru că organizatorii nu au putut să asigure lucrarea, i-au cerut să o refacă în ghips. Brâncuși s-a conformat și a realizat două statuete identice, una dintre ele fiind scoasă la vânzare și în cadrul licitației organizate de Christie’s 99 de ani mai târziu.

Expoziția a avut un succes fantastic. Imediat după terminarea ei toate dintre cele 4 statuete de ghips realizate de Brâncuși au ajuns în colecții private. Pictorul Walt Kuhn, unul dintre organizatori, a cumpărat ambele copii ale „Muzei“. În 1955, după moartea lui, soția a cedat operele muzeului Guggenheim care le-a inclus într-o expoziție dedicată lui Brâncuși. Statueta din ghips a rămas în găzduirea muzeului pentru aproape 25 de ani înainte de a trece în posesia unui colecționar care a ținut-o doar pentru el pentru tot atât timp.

Pe 7 noiembrie, Muza a apărut din nou în public la New York, în cadrul licitației organizate de casa Christie’s alături de alte capodopere precum pictura „Nuferi“ aparținând lui Claude Monet sau „Studie fur Improvisation 8“ de Wassily Kandinsky. Prețul obținut de lucrarea lui Brânciși a fost de exact 11 milioane de dolari, la care se adaugă comisionul casei de licitații, calculat la 12,75% din prețul de vânzare, pentru o valoare totală de 12.402.500 dolari. Pentru comparație, la licitația din 1986 aceeași sculptură aducea sub un milion de dolari vânzătorului.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului